Sibiu: Singura casă care găzduieşte gratis bolnavii de cancer, neîncăpătoare pentru pacienţii din patru judeţe

Cancer
Singura casă care găzduieşte gratis bolnavii de cancer care fac radioterapie la Sibiu, este neîncăpătoare pentru zecile de pacienţi veniţi zilnic, la tratament din patru judeţe, a declarat luni pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei "Sus Inima", Carmen Chindriş.  

Zilnic, în jur de 90 de bolnavi din judeţele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara şi Alba, se prezintă la singurul aparat de radioterapie din cele patru judeţe, aflat în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Dacă unui pacient i se face rău după radioterapie, acesta trebuie să se prezinte la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, de unde este preluat şi internat. Însă mulţi pacienţi fac procedura de radioterapie zilnic, timp de cel puţin trei săptămâni şi nu îşi permit să meargă zilnic acasă, în judeţele Vâlcea, Hunedoara şi Alba sau să îşi închirieze o cameră la un hotel sau la o pensiune din municipiul Sibiu, notează Agerpres. 

"Aparatul de radioterapie este folosit pe zi de 90 de pacienţi. Asta înseamnă că, din aceştia 90, să presupunem că jumătate sunt din Sibiu, jumătate sunt veniţi. 50 de pacienţi pe zi să îi ţii cazaţi câte trei până la şase săptămâni, nu ai cum, că nu îţi încap", a explicat Carmen Chindriş.

Potrivit acesteia, de luni, zilnic, toate cele şapte paturi din casa închiriată de Asociaţia "Sus Inima" sunt puse la dispoziţia bolnavilor de cancer, gratis. Din octombrie, când a fost inaugurată această casă pentru bolnavii de cancer şi până acum, 16 pacienţi s-au cazat aici, prin bunăvoinţa celor de la "Sus Inima".

"Din octombrie până acum am avut 15-16 beneficiari şi din săptămâna asta avem casa plină, (...) de săptămâna asta avem capacitate plină, de şapte persoane", a mai spus Carmen Chindriş.

Asociaţia "Sus Inima" este singura din judeţ care a închiriat o casă aproape de aparatul de radioterapie, ca să-i ajute pe pacienţii bolnavii de cancer. Asemenea case există şi în Cluj-Napoca, municipiu în care merg la radioterapie o parte din pacienţii din judeţele Hunedoara şi Alba.

"Asta e problema, că este un aparat de radioterapie la patru judeţe. Vâlcea, Hunedoara şi Alba nu au în jurul nostru. Vâlcea vine aproape toată la noi, Hunedoara şi Alba se împart cu Clujul. (...) Cei din Cluj îşi iau acum cea de a treia casă ca să poată să ajute", a adăugat Carmen Chindriş.

Potrivit sursei citate, o parte dintre bolnavii oncologici nu îşi permit să meargă acasă în Vâlcea, Alba şi Hunedoara şi să se întoarcă a doua zi la radioterapie la Sibiu, chiar dacă au o maşină personală sau cine să-i transporte. Una din probleme este costul ridicat al transportului, iar alta este că multora dintre pacienţi le este rău după procedura de radioterapie şi nu sunt în stare să conducă o maşină, chiar dacă este a lor.

"Casa Sus Inima se află pe str. Constantin Noica, la nr. 26 în Sibiu, la o distanţă de 6 minute de mers pe jos, de Spitalul Judeţean Sibiu. Are o suprafaţă de 150 mp şi o grădină de 420 mp. Mobilierul şi toate dotările sunt de cea mai bună calitate, selecţionate împreună cu designerul de interior Hermina Goia.Casa Sus Inima are următoarele dotări şi facilităţi: 1 birou; 7 paturi; 3 băi; 1 bucătărie completă, utilată şi dotată cu aparatură modernă ;1 sufragerie şi o grădină comună ca spaţii de relaxare", se arată în descrierea casei Asociaţiei "Sus Inima".

Pentru a plăti chiria şi întreţinerea casei în care sunt cazaţi bolnavii de cancer, asociaţia sibiană face diverse activităţi ca să facă rost de bani. Spre exemplu, în 13 decembrie, la Sala Oglinzilor din cadrul Forumului German din Sibiu, începând cu ora 18:00 are loc un concert caritabil, susţinut de soprana Anca Boieru şi pianistul Levente Cozma. Melomanii care vor să ajute bolnavii de cancer, achită 30 de lei pentru un bilet la acest concert.

Unul din cei care au fondat această asociaţia şi o sprijină constant cu fonduri este preotul Constantin Necula, care donează bani din evenimentele pe care le organizează, pentru bolnavii oncologici. "Dorinţa organizaţiei este ca nimeni să nu treacă singur prin cancer", este ceea ce şi-au propus cei de la "Sus Inima" din Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel