Simptome CHEIE ale schizofreniei. La ce trebuie să fii atent

Schizofrenia
Unele semne și simptome, cum ar fi lipsa de plăcere în viața de zi cu zi sau retragerea din activități sociale, pot imita depresia. Iată ce altceva trebuie să urmăriți: 

Schizofrenia este o boală mentală gravă care poate fi invalidantă fără îngrijire. Aproximativ 1% dintre americani îl au. Persoanele cu această afecțiune pot auzi voci, pot vedea obiective imaginare sau pot crede că alte persoane își controlează gândurile. Aceste senzații pot speria persoana și pot duce la un comportament neregulat. Deși nu există tratament, tratamentul poate gestiona de obicei cele mai grave simptome. Contrar neînțelegerii populare, schizofrenia nu este aceeași cu tulburarea de personalitate multiplă.

Cine face schizofrenie?

Oricine poate face schizofrenie. Este la fel de comună în rândul bărbaților și femeilor, dar și în rândul grupurilor etnice. Simptomele încep ă apară de obicei între 16 și 30 de ani. Simptomele timpurii pot apărea săptămâni, luni sau chiar ani înainte de primul incident de psihoză completă.

Tinde să debuteze mai devreme la bărbați decât la femei. Schizofrenia începe rareori în timpul copilăriei sau după vârsta de 45 de ani. Este posibil ca persoanele care au rude de sânge cu schizofrenie sau alte tulburări psihotice să fie mai susceptibile.

Cauza apariției schizofreniei nu a fost stabilită. Moștenirea genetică, experiențele și situația unei persoane pot fi toate implicate. Sunt teorii care susțin că depinde de cât de active și cât de bine funcționează anumite zone ale creierului, precum și dezechilibre în substanțele chimice ale creierului, cum ar fi dopamina și glutamatul. Pot exista, de asemenea, diferențe structurale, cum ar fi pierderea celulelor nervoase care duc la creșterea cavităților de lichid sau „ventriculilor” din creier.

Care sunt simptomele

Simptomele schizofreniei includ:

- Halucinații: senzația că vezi sau auzi ceva ce nu este real

- Iluzii: credințe false puternic susținute

- Catatonia: o afecțiune în care persoana rămâne fixă fizic într-o singură poziție pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Unele semne, cum ar fi lipsa de plăcere în viața de zi cu zi și retragerea din activități sociale, pot imita depresia.

Cum afectează gândurile

Persoanele cu schizofrenie pot avea probleme cu organizarea gândurilor sau stabilirea conexiunilor logice. Este posibil să simtă că mintea lor sare de la un gând, fără vreo legătură, la altul. 

Efecte asupra comportamentului

Schizofrenia are un impact major asupra mai multor aspecte. Oamenii afectați pot vorbi prea mult dar fără sens sau inventează cuvinte. Pot fi agitați sau nu prezintă nicio expresie. Mulți au probleme în a se îngriji singuri sau să păstreze casele curate. Unele comportamente pot fi repetitive. În ciuda miturilor, riscul de a fi violenți cu alții este mic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel