Sindromul ochilor uscați: de ce apare senzația de nisip în ochi și cum scapi de ea

La un pas să-și piardă vederea
Sindromul ochilor uscați poate să apară din mai multe motive, de la schimbări hormonale și până la medicamente sau timpul petrecut în fața calculatorului. Specialiștii ne dau câteva sfaturi pentru a evita senzația neplăcută de „nisip în ochi”

Sindromul ochilor uscați apare atunci când există o producție scăzută de lacrimi care umezesc, protejează și curăță ochii. Este una dintre cele mai frecvente probleme ale ochilor și devine mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, deoarece producția de lacrimi poate scădea, ca parte a procesului de îmbătrânire. De asemenea, timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor dispozitivelor electronice poate duce la sindromul ochilor uscați, din cauza faptului că în fața ecranelor clipim mai rar decât îm mod obișnuit, ceea ce duce la uscarea ochilor.
Potrivit specialiștilor de la health.harvard.edu, femeile sunt mai afectate decât bărbații de această afecțiune și este mai probabil să se declanșeze în momentele schimbărilor hormonale, cum ar fi după menopauză sau în timpul sarcinii sau alăptării. Pilulele anticonceptionale pot declanșa, de asemenea, sindromul ochilor uscați, la fel și multe alte medicamente, inclusiv antidepresive, antihistaminice, decongestionante, agenți antianxietate și diuretice sau alte pilule pentru tensiunea arterială. Unele medicamente care sunt utilizate în ochi, de asemenea, pot provoca ochii uscați ca reacție alergică.
Mai multe afecțiuni autoimune pot afecta, de asemenea, capacitatea organismului de a produce lacrimi, inclusiv sindromul Sjögren, artrita reumatoidă și miastenia gravis, precum și alte afecțiuni, cum ar fi paralizia Bell și disfuncția tiroidiană.

Simptomele sindromului ochilor uscați

Senzația de arsură sau mâncărime a ochilor
Sensibilitate la lumină
Dificultate de a purta lentile de contact
Senzația de „nisip în ochi”
Lăcrimare excesivă
Lăcrimarea excesivă poate părea un simptom neobișnuit pentru sindromul ochilor uscați. Dar acestea se numesc lacrimi iritante și sunt produse ca reacție reflexă la sindrom. Conțin mai multă apă decât lacrimile normale, care au un echilibru de apă, grăsime și mucus. Prin urmare, excesul de lacrimi pur și simplu curg din ochi și nu îi pot umecta la fel de bine ca și lacrimile sănătoase.
Cât durează
Uscăciunea ochilor poate fi de scurtă durată dacă este legată de un medicament, fluctuația hormonală sau o altă stare reversibilă. Cu toate acestea, dacă este legată de o afecțiune autoimună, aceasta poate fi cronică (mai lungă).

Ce putem face pentru a o evita

Pentru a reduce riscul, încercați următoarele:
Reduceți-vă expunerea la unele dintre condițiile care pot provoca sau agrava starea, inclusiv vânt, fum, vapori chimici, căldură uscată, uscătoare de păr, aer condiționat sau timpul petrecut în fața monitoarelor.
Folosiți un umidificator în interior.
Nu mai purtați lentile de contact dacă aveți simptome de ochi uscați.
Pentru a evita clipirea redusă, care poate înrăutăți simptomele, faceți pauze regulate dacă petreceți ore întregi la ecranul computerului sau lucrați aproape.
Acordați o atenție deosebită acestor precauții dacă aveți o afecțiune medicală sau luați un medicament care este asociat cu sindromul de ochi uscat. Uneori, schimbarea medicației dvs. vă poate ajuta, deși acest lucru trebuie făcut numai cu supravegherea medicului dumneavoastră. Dacă simptomele dvs. sunt severe, vă puteți proteja ochii de aerul uscat în timpul activităților în aer liber, purtând ochelari de înot sau de schi sau alte ochelari de protecție pentru a reține umiditatea în jurul ochilor.

Când să mergem la medic

Mergeți la medic dacă sindromul durează mai mult de câteva zile și devine supărător, greu de gestionat.
Consultați un medic înainte de a începe tratamentul cu lacrimi artificiale care se vând fără rețetă.
În majoritatea cazurilor, perspectivele sunt bune, deoarece starea este mai mult o supărare decât un pericol pentru sănătate sau pentru ochi. De multe ori simptomele dispar repede dacă eliminați lentilele de contact sau vă schimbați medicamentele sau mediul. Chiar și atunci când simptomele persistă, ele pot fi controlate de obicei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel