Singurătatea cronică, semne, simptome și riscuri

La un moment dat în viața pot apărea episoade de singurătate pe termen scurt. Aceste tipuri de sentimente sunt de obicei sumare și nu sunt considerate cronice. Cu toate acestea, când sentimentele de singurătate și de izolare se agravează și continuă pe termen lung, pot exista semne și simptome mai grave de care trebuie să fiți conștienți.  

Singurătatea cronică apare atunci când sentimentele de singurătate și izolarea socială inconfortabilă continuă o perioadă lungă de timp. Se caracterizează prin sentimente constante și implacabile de a fi singur, separat de ceilalți și o incapacitate de conectare la un nivel mai profund. Poate fi, de asemenea, însoțit de sentimente adânc înrădăcinate de inadecvare, stima de sine scăzută și dispreț de sine, notează Cigna.

Singurătatea continuă poate afecta chiar și persoanele care au viață socială activă. A fi „sufletul petrecerii" nu exclude neapărat pe cineva să se simtă singur. Acest tip de singurătate cronică sau pe termen lung, poate avea un impact asupra tuturor domeniilor vieții tale.

Care sunt principalele semne și simptome ale singurătății cronice?

Simptomele și semnele cronice ale singurătății pot diferi în funcție de cine sunteți și de situația dvs. Dacă simțiți în mod constant unele sau toate dintre următoarele, este posibil să aveți de-a face cu singurătatea cronică:

Incapacitate de conectare cu ceilalți la un nivel mai profund, mai intim. Poate aveți prieteni și familie în viața dvs., dar implicarea cu ei este la un nivel de suprafață. Interacțiunea nu se simte conectată într-un mod care se îndeplinește și această deconectare pare să nu se încheie niciodată.
Fără prieteni apropiați sau „cei mai buni". Ai prieteni, dar sunt prieteni sau cunoscuți și simți că nu poți găsi nimeni care să te „înțeleagă" cu adevărat.
Senzație de izolare copleșitoare indiferent de locul în care vă aflați șicu cine vă aflați. Poți fi la o petrecere înconjurat de zeci de oameni și, totuși, te simți izolat, separat și singur. La locul de muncă, s-ar putea să te simți înstrăinat și singur. La fel într-un autobuz, tren sau când mergi pe o stradă aglomerată. Este ca și cum ai fi în propria ta bulă de neînfrânt.
Sentimente negative de îndoială de sine și de valoare. Simți că sunteți mereu mai puțin decât suficient? Aceste sentimente - pe termen lung - sunt un alt simptom posibil al singurătății cronice.
Când ați încercat să vă conectați, nu ați avut loc și nu ați văzut sau auzit.
Epuizare când încercați să vă implicați social. Dacă aveți de-a face cu singurătatea cronică, încercarea de a vă implica și de a fi social cu ceilalți vă poateepuiza. Sentimentele continue de singurătate pot duce la alte probleme cum ar fi probleme de somn, un sistem imunitar slăbit, o dietă săracă și multe altele.

Singurătatea cronică poate duce la probleme de sănătate?

Sentimentele de singurătate pe termen lung îți pot afecta sănătatea în multe feluri. De exemplu, singurătatea cronică poate duce la creșterea nivelului de cortizol din organism. Cortizolul este un hormon pe care corpul tău îl creează în condiții de stres. În timp, nivelurile mai ridicate de cortizol pot duce la inflamații, creștere în greutate în exces, rezistență la insulină, probleme de concentrare și multe altele.

Dacă sunt lăsate necontrolate, aceste simptome cronice de singurătate vă pot pune un risc mai mare pentru probleme medicale și emoționale mai grave, inclusiv:

depresie
Tulburari de somn
Diabet de tip 2
Boli de inima
Tensiune arterială crescută
Probleme de sănătate mintală și emoționale
Consumul de substanțe
Există chiar posibilitatea ca singurătatea cronică și riscurile pentru sănătate care vin cu ea să poată scurta durata de viață.

Dacă suspectați că suferiți cu sentimente de singurătate pe termen lung, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un terapeut.

Efecte asupra creierului

Cercetările arată că singurătatea cronică poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale, inclusiv asupra sănătății creierului. Unele studii sugerează chiar că poate exista o legătură între singurătate și un risc crescut pentru dezvoltarea demenței și Alzheimer.

Sentimentele de singurătate de lungă durată și izolarea socială pot reduce, de asemenea, abilitățile cognitive, cum ar fi capacitatea de concentrare, de a lua decizii, de a rezolva problemele și chiar de a schimba credințele negative de sine. Și în cele din urmă poate duce la depresie.

Riscuri

Singurătatea cronică sau pe termen lung poate afecta toate tipurile de oameni. Este ușor să presupunem că cineva care este timid și introvertit în mod natural ar putea fi cel mai expus riscului, însă personalitățile care ies în evidență, de tip A, pot suferi și de singurătate cronică, chiar dacă par să fie sufletul petrecerii. Acest tip de singurătate nu este exclusiv niciunui tip de personalitate.

Pentru unii, singurătatea cronică poate deveni un efect secundar al unei probleme medicale sau emoționale, inclusiv a celor care se ocupă de următoarele probleme:

Consumul de substanțe
Depresia și tulburarea bipolară
Boli grave
Unele forme ușoare de autism, cum ar fi Sindromul Asperger
Dementa si Alzheimer
Probleme de orientare sexuală

Toate aceste probleme ar putea duce, de asemenea, la sentimente pe termen lung de singurătate și izolare.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel