Conflict la Spitalul Județean Mureș: singurul compartiment de Arși, desființat și înlocuit cu unul de Chirurgie plastică

Clădirea Spitalului Județean din Târgu-Mureș  Facebook SCJU Târgu-Mureș
Spitalul Clinic Judeţean Mureş a anunţat desfiinţarea singurului compartiment pentru tratarea arşilor din judeţ. Medicii au acționat în instanță conducerea spitalului.

Arși, Mureș. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş a anunţat că desfiinţează singurul compartiment pentru tratarea arşilor din judeţ deoarece unitatea nu s-a adaptat la cerințele Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 476 din 2017 pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri de gravitate redusă. În locul respectivului compartiment se va crea unul de Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă, specializat pe Reconstrucţie mamară, informează Agerpres.

Medicii de la respectivul compartiment dezaprobă decizia și au acționat în instanță conducerea.

Arși, Mureș: poziția conducerii unității

Managerul SCJ Mureş, medicul Ovidiu Gârbovan a declarat, pentru Agerpres, că spitalul nu a putut îndeplini condiţiile prevăzute în Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 476/2017 şi că la Târgu-Mureş se va construi un Centru de arşi, pentru care ar exista finanţare:

"În primul rând acest compartiment nu era exclusiv pentru arşi, era un compartiment de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi. Ulterior, în 2017 a apărut un ordin al ministrului Sănătăţii, care definea foarte bine secţiile de arşi, centrele de arşi, mai ales după accidentul de la Colectiv. Dar trebuia să îndeplinească standarde, lucru pe care spitalul nostru nu îl putea îndeplini şi nici în perspectivă nu se putea face, ca dovadă că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat decizia ca să construim un centru de arşi la Târgu Mureş, conform standardelor actuale, care înseamnă foarte multe investiţii şi condiţii speciale pentru arşi. Noi putem trata ca şi într-o secţie de chirurgie, conform ordinelor în vigoare, bolnavul cu arsuri mai mici de 10% din suprafaţă şi mai mici de 2% profunzime, cu excepţia feţei, mâinilor, organelor genitale, căilor aeriene superioare sau suspiciuni de arsuri chimice, electrice şi alte substanţe. Din acest motiv, un compartiment sau mai bine-zis paturi pentru arşi noi nu putem asigura şi nu îşi poate nimeni asuma o responsabilitate de a trata un ars (...) Sigur că personalul rămâne pe loc, nu este nicio problemă, numai că nu mai tratăm arşii mai mari de gradul 1/2 şi 10% din suprafaţă. Nu înţeleg ce alarmare a fost".

Acesta mai susţine că niciun spital din ţară nu are spaţiile prevăzute de acel ordin am ministrului Sănătăţii.

Arși, Mureș: ce zic medicii de la Arși

De cealaltă parte, medicii de la compartimentul de Arși acuză conducerea spitalului că nu a investit nimic timp de 2 ani ca să conformeze compartimentul la normele prevăzute în Ordinul 476/2017.

Medicii şi asistentele de la Arşi susţin că nu înţeleg raţiunea pentru care conducerea SCJ Mureş a optat pentru o astfel de specializare, în condiţiile în care mai există o astfel de secţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, unde se fac cel mult 5-6 reconstrucţii mamare pe an, pe când fluxul de pacienţi cu diferite arsuri este destul de mare: cel puţin 120 de pacienţi pe an în ambulatoriu, pe internările de zi şi pe cele continue.

Doctorii mai precizează că un pacient cu arsuri grave, survenite în urma unui accident de muncă petrecut la Târgu-Mureş, a ajuns abia după o săptămână la Bucureşti fiindcă doar atunci s-a eliberat un pat, după ce a stat câteva zile la SMURD Târgu-Mureş într-o boxă, apoi transferat în stare gravă la ATI de la SCJ Mureş, interval în care victima a luat și o infecţie cu acinetobacter, iar starea sa s-a agravat. În această din urmă chestiune, managerul SCJ Mureş consideră că ultimul pacient cu arsuri grave a stat o săptămână la Târgu-Mureş a fost din cauza lipsei de locuri de la centrele de arşi din ţară.

Arși, Mureș: medici în instanță

Doctorii de la Arși susțin că au solicitat ultimilor doi manageri ai spitalului să investească în îmbunătăţirea condiţiilor pentru tratarea pacienţilor arşi și cred că intenţionat ar fi fost ignorați. Aceștia au fost anunțați în scris de hotărârea conducerii Spitalului Județean, care a intrat în aplicare de la 1 iunie.

Medicii au angajat un avocat și au acționat în instanţă conducerea spitalului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel