Sinuzita cronică, o formă unică la vârstnici

Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay
Pacienții vârstnici, cu un diagnostic de sinuzită cronică, o boală a cavității nazale și a sinusurilor paranazale care de multe ori persistă de-a lungul multor ani, au o semnătura inflamatorie unică ce-i poate face să răspundă mai puțin la tratamentul cu steroizi. Potrivit unui nou studiu derulat de Centrul Medical al Universității Vanderbilt, a fost descoperită o formă unică de sinuzită cronică la pacienții vârstnici, lucru care ar putea schimba tratamentul pentru acești pacienți.

Studiul a examinat specimene de țesut și mucus de la 147 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 78 de ani, care au necesitat o intervenție chirurgicală sinusală pentru sinuzita cronică. Echipa a comparat toți pacienții în funcție de vârsta, examinând histopatologia lor, specimene de țesuturi luate în timpul intervenției chirurgicale și markerii imuni și proteinele inflamatorii găsite în țesutul și mucusul lor și au observat că au fost extrem de diferite.

,,Cele mai multe sinuzite cronice din America de Nord - în special cele care necesită intervenție chirurgicală - au o semnătură inflamatorie caracterizată printr-un grup de citokine asociate cu alergii și astm bronșic numite citokine asociate cu Th2. Pacienții mai în vârstă tind să nu aibă creșteri semnificative ale acestor citokine, în schimb, ele au o creștere a citokinelor care sunt asociate cu funcția imunitară înnăscută a organismului și cu răspunsurile inflamatorii acute și cronice și care depind în mare măsura de vârstă. Nu observați o creștere a acestor citokine până la vârsta de 60 de ani. Apoi de la acea vârstă, există o creștere progresivă a nivelurilor acelor citokine observate în mucus și în țesutul acelor pacienți. Din cauza acestei variații, pacienții mai în vârstă ar fi mai puțin probabil să răspundă teoretic la steroizii utilizați pentru tratarea sinuzitei cronice caracterizate prin citokine asociate cu Th2", a spus dr. Justin Turner, prof.dr. de chirurgie otolaringologie și investigator principal în studiu.

Potrivit lui Turner, steroizii topici, cum ar fi spray-urile nazale și irigațiile, se bazează foarte mult pe gestionarea bolilor și a simptomelor pe termen lung.

,,Sperăm ca aceste date să stimuleze un interes pentru populația în vârstă în ceea ce privește managementul sinuzitei cronice, deoarece sugerează că am putea avea nevoie de tratamente specifice pacienților care vizează acești pacienți mai în vârstă. Acest lucru este deosebit de important deoarece steroizii pot avea efectele adverse pe termen lung, iar aceste efecte secundare sunt mult mai probabile la pacienții mai în vârstă decât la pacienții mai tineri ", a precizat profesorul.


Datele preliminare sugerează că pacienții mai în vârstă au un beneficiu mai mic în urma intervenției chirurgicale sinusale decât pacienții mai tineri, ceea ce poate indica faptul că boala lor este distinctă, informează Eurekalert.org.

,,Considerăm că am identificat o caracteristică a unei populații destul de mari de pacienți care ar putea schimba în cele din urmă tratamentul nostru pentru acei pacienți", au concluzionat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel