SITAGLIPTINUM - prospect

Foto: Pixabay
SITAGLIPTINUM - prospect. Acțiune: antidiabetic oral; inhibă dipeptidil-peptidaza 4 (DPP-4) cu creşterea concentrației hormonilor de tip incretin GLP-1 („glucagon-like peptide 1", peptida de tipul glucagonului 1) și GIP („glucose-dependent insulinotropic polypeptide", polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză). Astfel, creşte sensibilitatea celulelor pancreatice beta şi alfa la glucoză, cu o secreţie îmbunătăţită de insulină, respectiv glucagon, adecvată glicemiei.

SITAGLIPTINUM - prospect

Denumire comercială: JANUVIA

Forma: comprimate

Indicații: pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, Januvia este indicat: pentru îmbunătăţirea controlului glicemic, când dieta şi exerciţiul fizic nu realizează singure un control glicemic adecvat şi când metforminul nu poate fi utilizat datorită contraindicaţiilor sau intoleranţei; pentru îmbunătăţirea controlului glicemic, în asociere cu metformin, când dieta şi exerciţiul fizic plus metforminul în monoterapie nu realizează un control glicemic adecvat; pentru îmbunătăţirea controlului glicemic, în asociere cu o sulfoniluree, când dieta şi exerciţiul fizic plus sulfonilureea în monoterapie la doza maximă tolerată nu realizează un control glicemic adecvat şi când metforminul nu poate fi utilizat datorită contraindicaţiilor sau intoleranţei; pentru îmbunătăţirea controlului glicemic, în asociere cu o sulfonil-uree şi metformin, când dieta şi exerciţiul fizic plus terapia duală cu aceste medicamente nu realizează un control glicemic adecvat. Pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 la care este adecvată folosirea agonistilor PPARgamma (de exemplu: tiazolidindiona), Januvia este indicat: în asociere cu agonişti PPARgamma când dieta şi exerciţiul fizic plus agoniştii PPAR-gamma în monoterapie nu realizează un control glicemic adecvat; în asociere cu agonişti PPAR-gamma şi metformin, când dieta şi exerciţiul fizic plus terapia duală cu aceste medicamente nu realizează un control glicemic adecvat.

Contraindicații: Hipersensibilitate.

Atenție: Nu trebuie utilizat la pacienţi cu diabet zaharat tip 1 sau pentru tratamentul cetoacidozei diabetice. Nu se recomandă în timpul sarcinii şi alăptării.

Reacții adverse: Asociat cu metformin, poate produce greaţă, diaree, dureri abdominale, somnolenţă, scăderea glicemiei. Asociat cu un agonist PPAR-gamma, poate produce hipoglicemie, flatulenţă, edem periferic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel