Situația explozivă de la UPU Ploiești. Președintele CJ Prahova dă vină pe DSP

UPU
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a acuzat, miercuri, 2 septembrie, Direcţia de Sănătate Publică de "incompetenţă" în gestionarea situaţiei de la UPU a Spitalului Judeţean Ploieşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Bogdan Toader, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Spitalul Județean Ploiești, unitate care funcţionează în subordinea CJ, că unitatea medicală nu funcţionează la parametri pentru că DSP, care ar trebui să coordoneze situaţia, nu găseşte soluţii pentru degrevarea activităţii de la UPU, medicii de aici fiind supraaglomeraţi.

"Ieri am vorbit cu dna Loghin (n.r.- Ioana Loghin, directorul DSP) care mi-a spus că o să vină să îmi prezinte (...) şi că pacienţii pot fi trimişi acasă. Ce pacient suspect se mai duce acasă la familie să infecteze? (...) Omul vrea să stea să aştepte rezultatul. (...) Nu e normal să discut eu. Specialiştii! Avem specialişti, avem doctori, avem oameni care cunosc sistemul în integralitatea lui. Ei trebuie să găsească, împreună cu DSP, care coordonează, soluţiile. DSP, din punctul meu de vedere, a greşit. (...) Avem nevoie de ajutor, să fie detaşaţi medici din alte spitale. Iar ajungem la DSP. (...) Faptul că au fost atât de mulţi manageri a creat o instabilitate la nivelul acestei structuri, iar măsurile luate sunt inexistente. Este incompetenţă nu din partea unui om, din partea instituţiei", a declarat preşedintele CJ.

Acesta a mai precizat că la UPU trebuie gestionate şi alte probleme, nu doar cele legate de COVID-19, spitalul deservind aproximativ 800.000 de locuitori.

De ceaaltă parte, managerul SJU, Marius Niculescu, a precizat că, zilnic, la nivelul unităţii este depăşită capacitatea de primire a pacienţilor testaţi pozitiv: 

"Se vede din statistică faptul că peste trei sferturi din patologia COVID constatată la nivelul judeţului Prahova a fost luată prin secţiile exterioare ale SJU. În completare (...) au fost stabilite prin ordin de ministru spitale suport, respectiv Spitalul Câmpina şi Spitalul CFR. Au mai fost stabilite încă două spitale, dar care nu au primit condiţiile şi avizele pentru a funcţiona - Băicoi şi Floreşti. În condiţiile astea, capacitatea de primire a pacientului confirmat care necesită internare este depăşită zilnic. De aproape o lună de zile se tot semnalează, se gândesc soluţii, s-au semnat lucrurile astea la Prefectură, la DSP (...). Rezolvarea a fost tot intenţii de a mări capacitatea de primire tot la SJU, ceea ce, dacă nu se găsesc soluţii pentru activităţile care ar putea eventual să fie suspendate, nu are cum să producă efecte. Spaţii noi de construit acum cu aviz sanitar este imposibil de gândit într-o situaţie de criză", a spus Niculescu.

Medicii din cadrul UPU Ploieşti au trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, o adresă către DSP Prahova, arătând că situaţia a devenit "explozivă" atât în privinţa cazurilor COVID-19, cât şi a celor non-COVID, subliniind faptul că există probleme grave în ceea ce priveşte spaţiile destinate suspecţilor de infecţie cu noul coronavirus, dar şi acoperirea cu personal a necesităţilor. DSP a emis, marţi, un comunicat de presă, anunţând că, în urma celor semnalate, reprezentanţi ai MAI-DSU au efectuat o vizită la SJU Ploieşti, iar în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii conducerii spitalului şi ai DSP au fost identificate mai multe soluţii care pot fi aplicate pe termen scurt şi mediu.

Printre soluţiile enunţate: achiziţionarea a două noi aparate de testare pentru SJU Ploieşti şi identificarea unui nou spital care ar urma să primească pacienţi COVID, fără a fi menţionat numele unităţii. De asemenea, DSP vorbeşte în comunicat despre faptul că se caută în continuare soluţii pentru suplimentarea personalului. Toader a criticat acest demers al DSP, arătând că aceste soluţii nu au fost găsite în urma discuţiilor purtate marţi, pentru mărirea capacităţii de testare fiind făcute deja demersuri concrete de către CJ. 
În context, preşedintele CJ cere în continuare ca DSP să găsească soluţii concrete la problemele existente legate de lipsa personalului şi de gestionarea cazurilor de COVID-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel