SJU Deva: CT care se defectează des, pacienți plimbați între spitale. Se solicită intervenția ministrului

Tomograf
Medicii sindicaliști din SJU Deva îi cer ministrului Sănătății, printr-o scrisoare deshisă, să dispună măsuri pentru rezolvarea problemei singurului CT din unitate. Aparatul se defectează frecvent, iar pacienții sunt plimbați între spitale pentru această investigație, creând un real disconfort și afectând calitatea actului medical.

Sindicatul „MEDICORUM HONOREM” atrage atenția asupra problemelor de la SJU Deva într-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Sănătății. În documentul semnat de mai mulți medici se vorbește despre problema singurului computer tomograf (CT) din unitatea medicală, care s-a defectat și soluțiile improprii găsite.

„Ne-am adresat verbal și în scris (23.12.2019) conducerii spitalului, solicitând rezolvarea cât mai urgentă a situației, pentru a nu expune pacienții unui risc suplimentar decurgând din transportul acestora la alte spitale din județ, în vederea efectuării investigației CT;

Soluția găsită a fost transportarea pacienților la Spitalul de Urgență Petroșani (care ne-a comunicat ulterior că nu mai pot asigura investigații CT, întrucât aparatul lor s-a defectat), Spitalul Municipal Hunedoara (care nu poate asigura continuitatea personalului la CT) sau la un centru medical privat de imagistică din Municipiul Deva aflat în relație contractuală cu S.J.U. Deva (însă care nu a putut asigura efectuarea investigației CT în toate cazurile, din motive necunoscute nouă)”, se arată în documetnul semnat de medici.

În aceste condiții, cel puțin în zilele de 11 și 12 ianuarie, medicii care au asigurat continuitatea actului medical în S.J.U. Deva nu au putut să facă investigații CT pe întreg teritoriul județului Hunedoara, fiind nevoiți să solicite Serviciului de Ambulanță să transporte o pacientă internată la S.J.U. Deva la S.C.J.U. Sibiu (la distanță de 110 km), pentru efectuarea unei tomografii de urgență. Astfel, mai mulți pacienți care a uavut nevoie de CT în ultima lună au fost transportați la alte unităși medicale și pplimbați înte spitale pentru investigațiile medicale, se mai plâng medicii. „Situația descrisă se repetă la S.J.U. Deva cu frecvență cel puțin anuală,

Vă aducem la cunoștință faptul că, dată fiind situația mai sus expusă, medicii care asigură continuitatea actului medical în cadrul S.J.U. Deva se află în imposibilitate absolută și obiectivă de a-și desfășura activitatea și de a acorda asistența medicală necesară în cazurile urgente ce impun efectuarea investigației CT, expunând pacienții la riscuri suplimentare, care se pot dovedi fatale pentru sănătatea sau viața acestora și expunându-se pe ei înșiși la riscul malpraxisului”, se mai arată în document.

Astfel, ei se adresează ministrului, căruia îi solicită să ia măsurile necesare pentru reparația și mentenațna singurului aparat CT din unitate, dar și achiziționarea a încăunui aparat, pentru a putea asigura continuitate în actul medical.

 „Vă solicităm să dispuneți măsurile necesare pentru ca, pe perioada în care se desfășoară activități de reparații/mentenanță la singurul CT al S.J.U. Deva, la notificarea unității medicale, pacienții aflați în stare gravă și care necesită examinare CT (politraumatisme sau monotraumatisme, urgențe neurologice și neurochirurgicale, urgențe vasculare etc.) să poată fi direcționați de către Serviciul de Ambulanță spre cel mai apropiat spital care poate asigura primul ajutor și dispune de posibilitatea efectuării examenului CT, dacă această examinare este necesară pentru stabilirea diagnosticului, înaintea transportării acestora la U.P.U. Deva.

În plus, apreciem că rezolvarea pe termen lung a acestei situații, pentru care vă solicităm de asemenea sprijinul, constă în achiziționarea unui al doilea computer tomograf la S.J.U. Deva, pentru a nu mai fi nevoie să apelăm la modalitățile de rezolvare arătate anterior. Este evident faptul că un singur computer tomograf la S.J.U Deva nu satisface nevoile reale ale unui spital de urgență, câtă vreme spitale mai mici din județ au în dotare tot câte un computer tomograf, însă nu asigură urgențele medicale”, se menținează îndocumentul semnat de medici și făcut public.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel