Somnul insuficient crește semnificativ riscul de osteoporoză

Oase  FOTO: pexels.com
Osteoporoza este asociată, pe lângă o serie de factori, cu lipsa somnului. Astfel, cercetările arată că somnul insuficient crește riscul de osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză.

Somnul insuficient a fost legat de un risc mai mare de a avea o densitate minerală osoasă scăzută (BMD) și de a dezvolta osteoporoză, după cum se raportează într-un studiu recent al Journal of Bone and Mineral Research, privind femeile aflate în postmenopauză.

În studiul a 11.084 de femei aflate în postmenopauză, cele care au raportat că dormeau sub cinci ore pe noapte au avut o densitate minerală osoasă mai mică la toate cele patru site-uri evaluate - corpul întreg, șoldul total, gâtul și coloana vertebrală - în comparație cu femeile care au raportat că dormeau minim șapte  ore pe noapte.

Risc de 63% pentru osteoporoză

După ajustări, femeile care au raportat sub cinci ore de somn pe noapte au avut 22% risc mai mare de a se confrunta cu scăderea masei osoase și 63% risc mai mare de osteoporoză a șoldului. Rezultate similare au fost observate cu coloana vertebrală.

„Studiul nostru sugerează că lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra sănătății oaselor, adăugându-se la lista factorilor ce au impact negativ asupra sănătății. Sper că poate servi, de asemenea, ca un memento pentru a ne strădui pentru minim șapte sau mai multe ore de somn recomandate pe noapte, pentru sănătatea noastră fizică și psihică”, a declarat autorul principal Heather Ochs-Balcom, doctor, al Universității din Buffalo.

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel