Somnul insuficient crește semnificativ riscul de osteoporoză
06 noi 2019 / 10:33
Osteoporoza este asociată, pe lângă o serie de factori, cu lipsa somnului. Astfel, cercetările arată că somnul insuficient crește riscul de osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză.
de  Angela Sabău
Oase  FOTO: pexels.com

Somnul insuficient a fost legat de un risc mai mare de a avea o densitate minerală osoasă scăzută (BMD) și de a dezvolta osteoporoză, după cum se raportează într-un studiu recent al Journal of Bone and Mineral Research, privind femeile aflate în postmenopauză.

În studiul a 11.084 de femei aflate în postmenopauză, cele care au raportat că dormeau sub cinci ore pe noapte au avut o densitate minerală osoasă mai mică la toate cele patru site-uri evaluate - corpul întreg, șoldul total, gâtul și coloana vertebrală - în comparație cu femeile care au raportat că dormeau minim șapte  ore pe noapte.

Risc de 63% pentru osteoporoză

După ajustări, femeile care au raportat sub cinci ore de somn pe noapte au avut 22% risc mai mare de a se confrunta cu scăderea masei osoase și 63% risc mai mare de osteoporoză a șoldului. Rezultate similare au fost observate cu coloana vertebrală.

„Studiul nostru sugerează că lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra sănătății oaselor, adăugându-se la lista factorilor ce au impact negativ asupra sănătății. Sper că poate servi, de asemenea, ca un memento pentru a ne strădui pentru minim șapte sau mai multe ore de somn recomandate pe noapte, pentru sănătatea noastră fizică și psihică”, a declarat autorul principal Heather Ochs-Balcom, doctor, al Universității din Buffalo.

 

Sursa, aici.

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?