Sorin Marian Paveliu, 31 întrebări pentru ministrul Sănătății și politicieni

Medic
Medicul Sorin Marian Paveliu adresează public 31 de întrebări pentru ministrul Sănătății, premierul Victor Orban și parlamentari din toate partidele politice privind proiectul de modificare a Legii 95/2006.

Doctorul Sorin Marian Paveliu, expert al Societății Academice Românie și fost parlamentar, adresează pe Facebook câteva întrebări ministrului Sănătății Victor Costache, premierului Victor Orban, dar și politicienilor din toate partidele. Întrebările fac referire la proiectul de modificare a Legii 95/2006.

Întrebările adresate sunt următoarele:

”1. De ce nu sugerează un referendum privind liberalizarea sistemului sanitar care să se desfășoare concomitent cu alegerile locale?

2. Care sunt măsurile pentru a nu restricționa accesul populației la analize medicale și servicii de imagistică (fără plafoane)?
3. De ce nu treceți la stoparea contractelor cu CNAS a spitalelor care nu au îndeplinit standardele minime de acreditare?
4. De ce nu pune în dezbatere publică aspectele legate de coplata (unde, în ce limite)? Este un subiect mult prea larg și important pentru a-l amână pînă în momentul în care se va finaliza proiectul Contractului Cadru!
5. De ce pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, principala cauza de mortalitate în România, nu beneficiază în mod integral de gratuitate, că în cazul pacienților cu diabet zaharat? Dar pentru alte afecțiuni la fel de grave?
6. De ce nu liberalizați accesul tuturor medicamentelor pe lista de compensare și nu le includem concomitent cu aprobarea prețului lor?
7. De ce nu promovați asigurările private și complementare prin acceptarea spre deductibilitate doar a acestora, obligând la transformarea abonamentelor în forme de asigurare (de vreme ce sectorul privat se deschide larg către cel social)?
8. De ce nu efectuează includerea subvențiilor pentru salariați în tarifele spitalicești, de îndată?
9. De ce închideți secțiile spitalelor de stat care nu dispun de medici suficienți pentru a asigura gărzile cu medici de specialitate acceptând medici din alte specialități sau medici de familie?
10. De ce liberalizați și sistemul de asistență medicală de urgență, permițând accesul liber la serviciile private de acest gen?
11. De ce nu recuperează sistemul SMURD de la MI?
12. De ce nu majorează contribuția individuală la ASS?
13. De ce nu înființează o Casă privată de asigurări de sănătate în concurență cu CNAS?
14. De ce nu sunt scoase de la contractare acele servicii spitalicești care se efectuează cu aparatură mai veche de 8 ani?
15. De ce nu schimbă programul de lucru al medicilor de la 8.30 la 16.30 că la toți funcționarii publici? De ce nu sunt elaborate criterii de performanță? De ce nu sunt incluși oficial în rândul funcționarilor publici și sunt doar asimilați (adică obligații fără drepturi)?
16. De ce nu interzice medicilor să lucreze și la public și în privat în același timp?
17. De ce nu se plătesc gărzile că în toate celelalte domenii (se folosesc repere de plata de mult depășite)?
18. De ce nu se interzice medicului să continue activitatea după ce a ieșit din garda, periclitind astfel sănătatea să și a pacienților?
19. De ce nu închideți de îndată spitalele sau clădirile care nu îndeplinesc condițiile de pază împotriva incendiilor? Dar pe cele care au derogare pentru neîndeplinirea condițiilor sanitare?
20. De ce spitalele nu contractează cu CNAS și efectuarea analizelor de laborator în ambulator?
21. De ce nu reglementați în aceeași OUG și conflictul de interese (există multe interdicții pentru manageri de ce nu și pentru personalul din administrația sanitară, cum ar fi, măcar 6 luni între renunțarea la contractul cu sectorul privat și ocuparea unei funcții în MS/CNAS/ANMMD/ANMMDR etc?
22. De ce nu obligați comisiile de specialitate ale MS și CNAS împreună cu CMR să elaboreze și actualizeze ghiduri și protocoale pentru toate activitățile și serviciile medicale?
23. De ce nu măriți adecvat și concordant valoarea punctului pentru serviciile din ambulator (MF și clinice)?
24. De ce nu elaborați de urgență legislația secundară pentru punerea în aplicare a prevederilor legii ANMMDR?
25. De ce nu aprobați decontarea de către CNAS a medicamentelor off label pentru unele boli rare?
26. De ce nu se face imediat separarea reală a paturilor de acuți de cele de cronici (fără pacienți cu boli cronice în spitalele de urgență!) 
27. De ce nu acoperă statul prin transfer suma rezultată că urmare a scutirii de la plata contribuției la sănătate a persoanelor angajate în construcții? De ce nu acoperă separat toate scutirile de plata a contribuției, suplimentând direct FASS?
28. De ce nu revizuiți normările de personal și precizați ce se întâmplă cu unitățile care nu pot respectă aceste norme?
29. De ce nu acceptați că și spitalele publice să încaseze coplata la fel cu cele private?
30. De ce nu elaborează o metodologie prin care să fie clar cum pot fi reconstruite spitale noi (cu fonduri locale sau europene nu este o soluție)? Adică de ce se pot construi spitale private cu bani împrumutați de la bănci iar sectorul de stat nu poate?
31. De ce nu eliminați taxa claw-back pentru producătorii de medicamente (taxa pe cifra de afaceri!??) că doar nu vând droguri de mare risc! De ce nu puneți taxa claw-back și la producătorii de alcool și țigarete?”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel