Sorina Pintea, amenzi și de 100.000 de lei date unităților sanitare. Cazul italianului Politi, exemplu

Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Vorbind despre responsabilitățile pe care le au angajații din diverse paliere ale sistemului sanitar, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a explicat astăzi, la DC News și DC Medical, pentru ce se vor da cele mai mari amenzi – de până la 100.000 de lei. Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede dublarea cuantumului penalităților față de cele stabilite în 2011.

„Este vorba de majorarea amenzilor pentru chestiuni legate de sănătatea publică, pentru chestiuni legate de actul medical, și pentru prima dată am introdus și pentru prima dată am introdus și sancțiuni acordate pentru acordarea unui act medical fără a avea competență. (...) În cazul Matteo Politi (italianul care făcea operații estetice fără să fie medic, n.r.) a fost amendată clinica care l-a angajat cu 10.000 de lei, sau 5.000 de lei, cu o mie de lei persoana care a semnat. Cu noua legislație, însă, amenzile urcă până la 100.000 de lei. Adică responsabilitatea unei persoane juridice este foarte mare, astfel încât n-or să-și mai permită să nu aibă toate documentele la un dosar de personal de exemplu. Apoi, amenzi semnificative vor fi și pentru timpul de așteptare în urgență, care ar trebui să fie conform protocoalelor de triaj aprobate. Bineînețels că nu o să amendăm pe cineva că a ținut un pacient 8 ore când a avut 5 pacienți cod roșu, în niciun caz!", a spus Sorina Pintea, la DC News și DC Medical.

Ulterior, Ministerul Sănătății a transmis și exemple de amenzi din noua hotărâre de Guvern, care a fost aprobată astăzi.

Amenzile s-au dublat, practic

Astfel, a fost dublat cunatumul sancțiunilor contravenționale pentru nerespectarea circuitelor funcționale și a compartimentelor și seviciilor, neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării și păstrării în condiții optime a articolelor sterilizare și de unică folosință, nerespectarea utilizării produselor biocide, a dispozitivelor medicale, necunoașterea și neaplicarea tehnicilor și procedurilor de pregătire pentru sterilizare, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naștere, nerespectarea măsurilor pentru igienă pentru programului de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale, neraportarea infecțiilor, neasigurarea măsurilor antiepidemice, neasigurarea și neîntreținera în condiții de igiena a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi etc.

Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 și 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 10.000 și 15.000 de lei in cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgențe, de acum sancțiunile s-au dublat: pot ajunge până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice și 30.000 de lei pentru persoanele juridice.

Alt exemplu îl constituie amenzile pentru persoanele fizice care nu aplică măsurile de prevenire și răspândire a bolilor transmisibile, care s-au dublat și ele și au ajuns la între 2.000 și 6.000 de lei, iar pentru unitățile sanitare în care s-au petrecut aceste fapte, la între 7.000 lei și 10.000 lei.

Cazul italianului Politici, prevenit prin hotărâre

Pentru cazuri asemănătoare cu cele ale chirurgului fals italian Matteo Politi, au fost introduse contravenții noi și sancțiuni contravenționale pentru acordarea asistenței medicale de către personalul neautorizat sau care nu deține cunoștiințe și abilități persoanele atestate prin documente emise de statul român, pentru nerespectare protocoalelor clinice și a ghidurilor de practică medicală, pentru nerespectarea de către personalul unității sanitare a protocoalelor și a procedurilor în privința actului medical pentru neasigurarea la nivelul unității sanitare a medicamentelor materialelor sanitare și reactivilor necesari asigurarii unui act medical de calitate, pentru nerespectarea condițiilor impuse de autorizația de functionare si pentru nerespectarea codului de etică și deontolgie profesională de către personalul medico-sanitar.

În premieră, au fost stabilite și introduse sancțiuni contravenționale cu amendă pentru fapte săvârșite de persoane fizice din cabinete medicale, laboratoare de analiză medicale și a fost mărit cuantumul amenzilor contravenționale pentru persoanele fizie pentru nerespectarea normelor de urgență și prim ajutor calificat, nerespectarea normelor privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și a nomelor de igienă, nerespectarea circuitelor funcționale din laboratoarele de analiză medicale, neîndeplinirea măsurilor și recomandărilor impuse de inspectorii sanitari, neanunțarea direcțiilor de sănătate publică despre modificările intervenite față de autorizația de funcționare, nerespectarea dispozițiilor privind avizarea publicității produselor, campaniilor de informare și educare pe teme legate de sănătatea publică.

„Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unitățile sanitare cât și din cabinetele individuale pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul ca este nevoie si de măsuri coercitive pentru ca sistemul sa functioneze", a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea.

În anul 2018, inspectorii sanitari au efectuat 13 400 de controale ai au aplicat amenzi în valoare de 1 660 900 lei, a mai anunțat Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel