Sorina Pintea: E posibil să nu rămână 172 de medicamente pe lista celor interzise la export

Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical
Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a arătat că se analizează în continuare lista medicamentelor propuse pentru interzicerea la export și că e posibil ca lista să fie modificată până pe 24 octombrie, când e ultima zi de dezbatere publică.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat că se analizează în continuare lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului paralel timp de șase luni.

„Noi suntem cei care discută cu comisiile de specialitate. Noi suntem cei care ținem cont de ceea ce spun comisiile de specialitate inclusiv un tratament Nou inclusiv un protocol. Sunt chestiuni pe care și le asumă medicii și atunci cu siguranță deciziile comisiilor de specialitate sunt lege pentru noi. dar asta bănuiesc că știți foarte bine sunt Chestiuni foarte clare", a spus Sorina Pintea.

Este posibil, a explicat ministrul, ca în urma analizei unele medicamente să dispară din lista celor care ar urma să fi oprite la export.

„Ordinul privind limitarea exportului este publicat pe Transparență decizională. El va fi acolo până pe data de 24 octombrie. În acest moment se fac analize referitor la medicamentele care sunt în această listă. Există posibilitatea să nu rămână cele 172 de medicamente, dar înainte de expirarea datei de transparență vom publica, în urma analizelor, toate medicamentele care vor rămâne pe această listă, bineînțeles cu respectarea prevederilor Directivei Europene 2001/83 articolul 81. Să sperăm că nu vor fi probleme de niciun fel", a afirmat ministrul, într-o dezbatere care care a avut loc la sediul Ministerului Sănătății.

Sorina Pintea a susținut că nu există riscul creșterii prețurilor la unele medicamente.

„Nu există acest risc pentru că politica de prețuri ține tot de legislație și nu am făcut o legislație în acest sens", a punctat ea.

Potrivit ministrului, restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor Uniunii Europene în vigoare.

„Niciodată, nicio clipă, nu s-a pus problema să nu respectăm aceste reglementări, deși am auzit în spațiul public că ministerul face asta fără a respecta reglementările. Deci exclus", mai arătat aceasta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel