Spital important din țară, rămas fără acreditare

Salon de spital    FOTO: pexels.com
Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș i s-a retras acreditarea, după ce mai multe deficiențe au fost dezvăluite acolo. 

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș se pare că are acum suspendată acreditarea, după ce o serie de deficiențe au fost descoperite la Blocul Operator de Ortopedie-Traumatologie. Suspendarea rămâne valabilă până la remedierea deficiențelor.
Potrivit Antena 3, acolo au fost găsite instrumente medicale ruginite, pereți scorojiți, aparate defecte și o improvizație unde se aruncă ilegal sângele contaminat.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a luat decizia de a suspenda acreditarea după ce deputatul Emanuel Ungureanu a făcut public „dezastrul” pe care l-a găsit în spital.

Autorizarea și acreditarea, noțiuni diferite

Potrivit președintelui ANMCS, Vasile Cepoi, acreditarea și autorizarea sunt două noțiuni diferite. El le-a detaliat pe fiecare într-o emisiune la DC Medical, unde  a făcut o analogie cu documentele necesare conducătorilor auto și posesorilor de mașini. 
„Autorizarea este similară certificării RAR a mașinii, adică certifică faptul că mașina poate funcționa. La fel, instituția autorizată poate să funcționeze, iar autorizația o dă Direcția de Sănătate Publică. Acreditarea este similară carnetului de conducere, care se dă pe baza unor standarde, adică a regulilor de circulație; aici, a regulilor de bună funcționare a spitalelor”, a explicat Vasile Cepoi, la DC Medical.
Despre autorizare, președintele ANMCS a arătat că aceasta este „o chestie tehnică, de natură organizațională și structurală, adică se referă la cum arată clădirea, dacă are încălzire, lumină, etc, dacă îndeplinește condițiile tehnice de funcționare, iar acreditarea înseamnă că procesele de funcționare, cele care duc la îngriji medicale, sunt organizate de așa manieră încât să ducă la rezultate”, a mai explicat el.

De asemenea, el a mai arătat că lipsa acreditării nu aduce sancțiuni. Citiți mai multe despre acreditarea și autorizarea unităților medicale aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel