Spitale GOALE luni întregi! Prof dr Vlădescu: numărul internărilor A SCĂZUT CU 70%! Ce pacienți au ajuns în spital
20 iun, 08:35
Starea de urgență a însemnat, pentru spitale, o scădere dramatică a numărului de persoane care au fost internate. Ce cazuri au ajuns totuși să fie internate, explică prof univ dr Cristian Vlădescu. 
de  Dana Lascu
Salon de spital    FOTO: pexels.com
EXCLUSIV

Prof univ dr Cristian Vlădescu, directorul general al Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, a arătat, la dezbaterea DC Media Group, că numărul de internări în spitale a scăzut dramatic în lunile martie și aprilie. 

„Școala realizează în fiecare lună, pe baza raportărilor de la aproximativ 500 de spitale în contract cu  CNAS, o analiză a o serie de indicatori. Cel mai elocvent în situația dată este numărul de cazuri internate. Și o să vă dau pe două luni la care avem datele definitive, anume lunile martie și aprilie, și facem o comparație 2019 – 2020. În 2019 au fost 334.119 de cazuri internate, în 2020 au fost 239.000 de cazuri. Deci cu o sută de mii de cazuri mai puține. Sigur, dacă vă amintiți, a început starea de urgență cam de la jumătatea lunii martie. În luna aprilie, care a fost toată cu stare de urgență, au fost, în 2019, circa 315.000 de cazuri, iar în 2020, deci anul acesta, au fost 96.000 de cazuri, o scădere de aproximativ 70%. Asta ca să avem o imagine a situației internărilor”, a spus prof univ dr Cristian Vlădescu, la dezbaterea „Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar”. 

El a menţionat că în aceleași două luni indicatorul „durata medie de spitalizare” a crescut, în condiţiile în care majoritatea cazurilor au fost de două tipuri. 

„În ceea e privește alți indicatori, precum durata medie de spitalizare, aceștia au crescut în condițiile în care evident majoritatea cazurilor au fost cele pe de-o parte cu COVID, deci cei bolnavi din cauza infecției cu noul coronavirus, și pe de altă parte urgențe, că practic asta s-au internat, COVID și urgențe în mare măsură. Numărul de urgențe, tot în cele două luni, a fost similar aș putea spune. Spre exemplu în aprilie, ca să dăm o lună care a fost integral în stare de urgență, în 2019 din numărul internărilor 11.628 erau urgențe, în 2020 din total număr de internări 11.426 erau urgențe. Ideea e că s-a păstrat numărul urgențelor, ca număr brut să-i spunem, însă ca proporție a urgențelor în total număr de pacienți internați a crescut de aproximativ 4 ori, de la 3,6 la 11,8”. 

Ce vânătoare de vrăjitoare s-a lansat în România, aflați din video: 

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?