Stațiunile Balneare, în pragul colapsului. România pierde 1 milion de euro pe zi

Cum ajungi la tratamente în unitățile balneare
Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România, desprespa.ro și Alianța pentru Turism au lansat un apel de urgență pentru salvarea stațiunilor balneare care sunt în colaps. România pierde 1 milion de euro zilnic din cauza acestor restricții. 

În 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România. În 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID -10, totul s-a oprit. După 6 luni de la declanșarea pandemiei COVID-19, România continuă să fie singură țară din Europa ale cărei restricții aferente industriei balneare și spa nu au fost ridicate în totalitate.

În 2020, numărul turiștilor care și-au făcut totuși curaj să vină la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimanești, Techirighiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. În aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și spa vor intra în faliment până la finalul anului 2020.

În piața spa, in 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienți, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune si piscine si 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform datelor cenralizate de despreSpa.ro. 

În acest moment România, țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale, iar hotelurile din stațiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităților închise încă din luna martie. Acum industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând. 

„Este un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie” a declarat Nicu Rădulescu, Președintele OPTBR

Alături de campania „Singuri în Europa” s-au alăturat și companii ce utilizează resursele naturale ale stațiunilor, precum Ivatherm, ce folosește apa termală din Herculane pentru produsele sale dermatocosmetice.

Terapiile prin apă sunt cele mai semnificative mijloace de valorificare a resurselor naturale ale țării în scopuri medicale. Balneologia, terapiile în piscine medicale și de agrement fiind parte din facilitățile ce ajută la prevenirea și ameliorarea afecțiunilor, întărind imunitatea iar piscinele interioare sunt principala facilitate căutată de turiști.

Specialiști medicali, antreprenori și investitori au sublinitat necesitatea de repornire completă, arătând că industria este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranță și cu rigorile necesare, fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical și ce acum poate să vină în susținerea întăririi imunității în aceste momente importante.

În timpul așteptării unei reacții din partea autorităților și un răspuns la apelurile făcute către stat, România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de zona balneo și SPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel