Statine: efectul uimitor al pastilelor care scad colesterolul asupra glaucomului

Statine
Statinele, pastilele prescrise pentru scăderea colesterolului, ar reduce riscul de glaucom, boală a ochilor, susține un studiu.

Statine, glaucom. Specialiștii de la unitatea medicală Brigham and Women's Hospital, afiliată Școlii de Medicină a Universității Harvard, au descoperit că folosirea statinelor, medicamentele prescrise pentru scăderea colesterolului, timp de 5 sau mai mulți ani este asociată cu un risc mai scăzut de glaucom primar cu unghi deschis, o boală a ochilor care duce la orbire.

Cercetarea lor a fost publicată recent în JAMA Oftalmology, informează sciencedaily.

Statine, glaucom: aprecieri asupra studiului

Potrivit sursei citate, glaucomul, o boală oculară care duce la orbire, este o afecțiune în care presiunea apare în mod obișnuit în ochi și afectează nervul optic. Studiile sugerează că statinele, medicamente care scad colesterolul prescrise pentru a trata și preveni bolile cardiovasculare, reduc presiunea intraoculară și promovează fluxul sanguin către nervul optic, ceea ce poate contribui la scăderea riscului de glaucom primar cu unghi deschis.

"Studiul nostru sugerează asociațiile de protecție posibile dincolo de condițiile cardiovasculare pentru utilizarea statinelor pe termen lung. Statinele pot, de asemenea, să consolideze mecanismele neuroprotective care previn degenerarea celulelor din nervul optic", susține Jae Hee Kang, profesor asistent în Divizia Channing de Medicină de Rețea la Brigham and Women's Hospital.

Statine, glaucom: circa 137.000 de oameni implicați în cercetare

Cercetătorii au monitorizat 136.782 de persoane sănătoase în vârstă de 40 de ani și mai în vârstă și au identificat 886 cazuri de glaucom primar cu unghi deschis în perioada 2000 - 2015. La baza studiului au stat și chestionare cu date raportate de participanți privind nivelurile de colesterol seric și de statine utilizate.

Deși studiile anterioare au fost neclare privind asocierea riscului de glaucom primar cu unghi deschis cu folosirea colesterolului pe termen lung și utilizarea de statine, cercetarea celor de la spitalul afiliat Harvard demonstrează că folosirea statinelor timp de 5 ani sau mai mult, comparativ cu nefolosirea de statine, este asociată cu un risc de 21% mai mic de glaucom.

Autorii studiului mai arată că fiecare creștere de 20 mg/dL a nivelului total al colesterolului seric este asociată cu o creștere cu 7% a riscului de apariție a glaucomului. Iar asta sugerează că nivelul crescut al colesterolului poate crește riscul de glaucom.

Statine, glaucom: limitele studiului

Cercetătorii subliniază că o limitare a studiului este bazarea și chestionarele participanților privind folosirea statinelor și nivelurile de colesterol, iar pe viitor, consideră oamenii de știință, ar fi bine să se includă în cercetare eșantionarea de populații mai diverse din punct de vedere etnic.

Însă, autorii studiului țin să sublinieze că rezultatele cercetării nu ar trebui să-i determine pe oamenii cu un istoric familial de glaucom să utilizeze statine sau alte medicamente pentru colesterol ca să prevină glaucomul.

Aceștia susțin că vor fi necesare studiile clinice randomizate ca să vadă dacă există o legătură de cauzalitate între utilizarea de statine și prevenirea glaucomului înainte ca medicii să poată recomanda statine pentru scăderea riscului de apariție a acestei afecțiuni a ochilor. Iar asta deoarece la vârstnici statinele au și posibile efecte secundare privind afectarea mușchilor, disfuncție hepatică sau renală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel