Statul va da câte 30 de măști lunar persoanelor din anumite categorii. Lege adoptată

Măști chirurgicale
Camera Deputaților, ca for decizional, a aprobat Legea privind acordarea de măști pentru protecția cetățenilor români de virusul Covid-19, prin care anumite categorii de persoane vor primi, lunar și gratuit, câte 30 de măști până la finalul pandemiei

Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat miercuri o lege prin care persoanele din anumite categorii vor primi gratuit, lunar, câte 30 de măști până la momentul în care OMS va declara închisă pandemia de COVID-19. 

Conform Legii privind acordarea de măști pentru protecția cetățenilor români de virusul Covid-19 (link direct), categoriile de persoane care vor primi de la statul român măști gratuit sunt: 

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Cine le cumpără și cum se distribuie

Măștile vor fi cumpărate de Ministerul Sănătății, prin Compania Națională Unifarm S.A., de preferat de la producători interni. Primăriile vor fi obligate să transmită MinisteruluI Sănătății liste cu beneficiarii, apoi inisterul va cumpăra măștile și le va trimite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP-uri). DSP-urile le vor da primăriilor, iar acestea le vor distribui beneficiarilor.

Prevederile legii se vor aplica până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, declarată oficial de către Organizația Mondială a Sănătății. În acest moment, legea este depusă la Secretarul general al Camerei Deputaților, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității, iar după îndeplinirea procedurilor va fi trimisă la promulgare la Președintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel