Stilul de viață modern, amenințare pentru bacteriile intestinale

Bacterii
Evoluția obiceiurilor alimentare și igienice în țările occidentale este asociată cu o scădere a bacteriilor care ajută la digestie. Aceste bacterii au fost găsite și în Iceman, care a trăit cu 5300 de ani în urmă, și sunt încă prezente în populațiile neoccidentale din diferite părți ale lumii. Epuizarea microbiomului poate fi asociată cu prevalența crescută, în țările occidentale, a unor afecțiuni complexe precum alergii, boli autoimune și gastro-intestinale, obezitate.  

Microbiomul intestinal este un ecosistem delicat format din miliarde de microorganisme, în special bacterii, care ne sprijină sistemul imunitar, ne protejează de viruși și agenți patogeni și ne ajută să absorbim nutrienți și să producem energie.

Procesul de industrializare din țările occidentale a avut un impact imens asupra conținutului său. Acest lucru a fost confirmat de un studiu asupra bacteriilor găsite în intestinul lui Ötzi, Iceman, care, în 1991, a ieșit din gheața Alpilor Ötztal, unde Italia se învecinează cu Austria. Oamenii de știință de la Eurac Research au examinat mostre de bacterii ale mumiei, confirmând concluziile cercetătorilor Universității din Trento care au analizat genomul microorganismelor intestinale a peste 6500 de persoane de pe toate continentele, notează Science Daily

Studiile anterioare ale Universității din Trento au demonstrat că există o legătură între conținutul bacterian al microbiomului și creșterea, în țările occidentale, a obezității, a bolilor autoimune și gastrointestinale, a alergiilor și a altor afecțiuni complexe. În studiul apărut astăzi în Cell Host & Microbe, cercetătorii de la Cibio de la Universitatea Trento și Eurac din Bolzano / Bozen au demonstrat că diferențele dintre microbiomul occidental și non-occidental sau preistoric constau în scăderea unor tipuri de bacterii care se procesează. fibre complexe și vegetale din intestin.

Aceasta ar fi fost cauzată de procesul de occidentalizare. Modificările în alimentație, care acum sunt mai mari în grăsimi și sărace în fibre, un stil de viață sedentar într-un cadru urban, dezvoltarea de noi obiceiuri de igienă și utilizarea pe scară largă a antibioticelor și a altor produse medicale ne-au făcut viața mai sigură, dar a afectat echilibrul delicat al microbiomului nostru.

Despre studiu

Oamenii de știință de la Eurac Research din Bolzano / Bozen au secvențiat ADN-ul lui Iceman și au putut identifica setul său de bacterii, în timp ce cercetătorii Universității din Trento l-au comparat cu microbiomul populațiilor contemporane non-occidentale (în special din Tanzania și Ghana) , care nu sunt obișnuiți cu alimente procesate și au practici de igienă și stil de viață ne-occidentalizate. Descoperirile lor au fost surprinzătoare.

Studiul s-a concentrat, în special, pe Prevotella copri, un microb care, atunci când se găsește în intestinul nostru, este de obicei cel mai reprezentat. P. copri este prezent la 30% dintre indivizii occidentali.

"În primul rând, am aflat că P. copri nu este o specie monotipică, ci este alcătuit din patru clade distincte, dar similare", a explicat Nicola Segata, coordonatorul studiului cu Adrian Tett de la Cibio al Universității din Trento. "Am observat atunci că cel puțin trei dintre aceste patru clade sunt aproape întotdeauna prezente în populațiile neoccidentale, dar sunt mult mai puțin răspândite la indivizii occidentali. Și atunci când este așa, de obicei există doar una dintre cele patru clade. Am postulat că procesul complex de occidentalizare a avut un impact considerabil asupra dispariției treptate a acestei bacterii. Ipoteza noastră a fost confirmată de analiza eșantioanelor antice de ADN care au fost puse la dispoziție de Frank Maixner de la Institutul de Studii Mumice de la Eurac. trei dintre cele patru clade ale P. copri. Și cele patru clade au fost de asemenea co-prezente în probele de scaun fosilizate din Mexic care au o vechime de peste o mie de ani. Încă nu știm care sunt consecințele biomedicale ale acestor schimbări ale microbiomului care a evoluat considerabil în ultimele decenii, în timp ce corpul uman pe care îl colonizează a rămas genetic neschimbat timp de secole "

„Prin aceste probe„ străvechi ", a continuat Tett,„ am putut studia evoluția acestor clade și acum știm că s-au delimitat genetic cu specia umană și înainte de migrațiile umane inițiale din continentul african ".

Studiul este rezultatul unei strânse colaborări cu grupul de cercetare al lui Albert Zink și Frank Maixner la Eurac Research din Bolzano / Bozen. Echipa lor a fost responsabilă pentru colectarea și pre-analiza probelor de ADN ale lui Iceman. "Relația dintre evoluția speciei umane și diversitatea microorganismelor intestinale, ca domeniu de cercetare, este încă destul de neexplorată, dar poate da rezultate importante în viitor prin analiza ADN-ului antic. Din acest motiv, găsirea mai avansată și tehnici mai puțin invazive pentru obținerea și analizarea ADN-ului din rămășițele umane este una dintre principalele domenii de cercetare la Eurac ", a concluzionat microbiologul Eurac Research Frank Maixner.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel