Stres: cum îl alungi mângâind câini și pisici

Câine vesel   FOTO: pexels.com
Pe lângă o mai bună stare de spirit, cercetătorii susțin că mângâierea fie și pentru 10 minute a câinelui ori a pisicii reduce semnificativ stresul.

Stres, câini, pisici. Cercetători de la Universitatea de Stat din Washington (WSU) au demonstrat că studenții care au mângâiat câini și pisici au avut o reducere considerabilă a cortizolulului, un hormon de stres major. Asta pe lângă îmbunătățirea stării de spirit a studenților, deja cunoscută din programele unor universități din State.

"Doar 10 minute pot avea un impact semnificativ", a spus Patricia Pendry, profesor asociat la Departamentul de Dezvoltare Umană al WSU, coordonatoarea studiului. A fost ajutată de studentul absolvent al WSU, Jaymie Vandagriff. Cercetarea lor a apărut în AERA Open, un jurnal al Asociației Americane de Cercetare Educațională, potrivit sciencedaily.

Stres, câini, pisici: experimentul

La cercetare au participat 249 de studenți, repartizați aleatoriu în patru grupe: primul grup s-a jucat și a stat cu pisici și câini timp de 10 minute; al doilea grup a observat că alte persoane mângâiau animalelel de companie în timp ce membrii săi așteptau să le vină rândul; al treilea grup s-a uitat la o expunere de diapozitive a acelorași animale disponibile în timpul intervenției; al patrulea grup a fost pus pe lista de așteptare. În timp ce stăteau la coadă nu aveau telefoane, materiale de citire sau alți stimuli care să le distragă atenția.

Cercetătorii au colectat mai multe probe de salivă de la fiecare participant, începând cu dimineața când s-au trezit. Odată ce toate datele au fost colectate din diferite probe, studenții care au interacționat direct cu animalele de companie au prezentat mai puțin cortizol în salivă după interacțiune.

Stres, câini, pisici: ce zic cercetătorii

"Știm deja că elevii se bucură de interacțiunea cu animalele și că îi ajută să experimenteze mai multe emoții pozitive. (...) Ceea ce am vrut să învățăm a fost dacă această expunere ar ajuta studenții să reducă stresul lor într-un mod mai puțin subiectiv. Și a făcut-o, ceea ce este interesant, deoarece reducerea hormonilor de stres poate avea, în timp, beneficii semnificative pentru sănătatea fizică și mintală", a spus Pendry.

Cercetătorii analizează impactul unui program de prevenire a stresului asistat de animale de patru săptămâni. Rezultatele preliminare sunt foarte pozitive, iar concluziile finale urmează să fie publicate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel