Stresul la femei, risc aproape dublu de diabet de tip 2 la o anumită vârstă

Job  FOTO: pexels.com
Factorii de risc tradiționali precum obezitatea, hipertensiunea arterială și un stil de viață sedentar pot să nu fie singurii predictori ai diabetului de tip 2. Noile cercetări indică rolul pe care îl poate juca stresul în dezvoltarea afecțiunii la femei.

Studiul despre care vorbim a constatat că creșterea stresului datorată unor evenimente traumatice, precum și situații stresante la domiciliu sau la serviciu, de lungă durată, a fost asociată cu un risc de aproape două ori mai mare de cazuri noi diabet de tip 2 în rândul femeilor în vârstă.

„Stresorii psihosociali ca factori de risc pentru diabet ar trebui luați la fel de în serios ca și alți factori de risc pentru diabet", a subliniat Jonathan Butler, cercetătorul principal al studiului și un savant postdoctoral la Universitatea din California, Centrul pentru Studiul Adversității și Bolilor Cardiovasculare.

Diabetul zaharat este o problemă majoră de sănătate publică, care afecta aproximativ 30,3 milioane de americani în 2015, potrivit datelor Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Dintre ei, 12 milioane au vârsta de 65 și mai mare.

„Întrucât femeile în vârstă reprezintă din ce în ce mai mult o proporție mai mare din populația noastră, trebuie să înțelegem mai bine factorii de risc pentru diabet în acest grup", a spus Butler, pentru American Heart Associations News.

Stresul, factor de risc psihosocial

Diabetul este o boală cronică în care organismul nu poate regla glicemia în mod corespunzător. Prea multă glucoză în sânge poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi. În timp ce istoricul familiei și vârsta pot juca un rol, factori precum colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială, obezitatea și inactivitatea fizică fac oamenii mai susceptibili la diabetul de tip 2.

Cu toate acestea, cercetătorii încep să privească dincolo de factorii de risc fiziologic.

„Am încercat să înțelegem relația dintre stres, sănătate mentală și risc de diabet", a spus dr. Sherita Hill Golden, profesor de medicină la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din Baltimore.

Dovezile emergente sugerează că stresul psihosocial și modul în care oamenii fac față stresului pot afecta sănătatea cardiometabolică.

Studiile anterioare asupra stresului și diabetului s-au concentrat pe stresori individuali, cum ar fi munca sau simptomele depresiei ori anxietății. Alții s-au uitat doar la anumite momente în timp. Așadar, Butler și colegii săi și-au propus să înțeleagă relația comună a mai multor factori de stres cu riscul de diabet în rândul femeilor de-a lungul timpului.

Aproape dublează riscul de diabet de tip 2

Cercetătorii au inclus date despre 22.706 de femei care erau profesioniști din domeniul sănătății și care au participat la Studiul de Sănătate al Femeilor, care nu au avut boli de inimă și a căror vârstă medie a fost la 72 de ani. Au colectat informații despre stresorii acuți și cronici și apoi au urmărit femeile o medie de trei ani. Stresul acut a inclus evenimente de viață negative și traumatice, în timp ce stresul cronic a fost legat de muncă, familie, relații, finanțe, vecinătate și discriminare.

Femeile cu cel mai ridicat nivel de stres acut și cronic au avut aproape dublul riscul de diabet.

Următorii pași vor fi confirmarea rezultatelor și identificarea strategiilor orientate către factorii de stres psihosociali care ar putea scădea riscul de diabet la femeile în vârstă, a declarat dr. Michelle A. Albert, autorul principal al studiului și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco.

„Din perspectiva sănătății publice, furnizorii de servicii medicale ar trebui să întrebe despre factorii de stres psihosociali ca parte a evaluării riscului de diabet", a spus ea.

Deocamdată, Golden a spus că cercetarea evidențiază importanța luării în considerare a rolului factorilor de risc netradiționali, cum ar fi stresul în dezvoltarea diabetului.

„Știm că intervenția în stilul de viață funcționează pentru prevenirea diabetului, dar asta poate fi dificilă dacă oamenii experimentează stres cumulative, cum ar fi să piardă un loc de muncă sau să aibă grijă de un membru al familiei, care îi împiedică să se implice în comportamente sănătoase, cum ar fi să facă exerciții fizice, să mănânce corect sau să renunțe la fumat" ea a spus.

„Este important să evaluați și să înțelegeți istoricul social al pacientului. Este posibil să aibă nevoie de o sesizare către un consilier sau un asistent social."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel