Studiu: Diabet plus demență, risc mare de deces

Riscul de deces din cauza hipoglicemiei este mult mai mare în rândul persoanelor în vârstă care au diabet și demență, decât în rândul celor doar cu diabet, arată un nou studiu. Iată și de ce:

Cercetătorii englezi au analizat date de la aproape 20.000 de persoane în vârstă de 65 ani și peste, care aveau diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2, și care au fost urmăriți până la cinci ani după primul lor episod de hipoglicemie.

Ei au constatat că cei cu diabet zaharat și demență au avut un risc de deces cu 67% mai mare, după un episod hipoglicemic, comparativ cu cei care aveau doar diabet zaharat.

Hipoglicemia este un factor de risc sub-recunoscut pentru deces la adulții mai în vârstă cu diabet zaharat și demență", a notat autorul studiului Dr. Katharina Mattishent, un cercetător al Societății Alzheimer de la Norwich Medical School, din Anglia, citată de medicinenet.com.

Grup vulnerabil

În acest grup vulnerabil, clinicienii și pacienții ar trebui să se departeze de exercitarea neobosită de obiective stricte de scădere a glicemiei", a arătat ea. „Focusul trebuie să fie orientat spre detectarea riguroasă a hipoglicemiei folosind dispozitive de monitorizare continuă a nivelului glucozei în sânge".

Constatările au fost prezentate, luni, la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, de la Berlin. O astfel de cercetare este considerată preliminară până când va fi publicată într-un jurnal de specialitate, revizuită.

Niciun medicament nou pentru demență de 15 ani încoace

Cum în ultimii 15 ani nu a mai fost lansat niciun medicament pentru demență, minimizarea riscului și îmbunătățirea îngrijirii este esențială. Știm că diabetul zaharat poate ridica riscul de a dezvolta demență și că trebuie înțeleasă mult mai bine relația dintre cele două boli" a arătat dr.James Pickett, șeful departamentului de cercetare al Societății Alzheimer.

Nivelurile foarte scăzute ale zahărului din sânge sunt în mod clar periculoase pentru oricine are diabet zaharat, ceea ce sugerează că efectele ar putea fi și mai extreme la persoanele cu demență", a declarat Pickett, într-un comunicat de presă emis după întrunire.

Studiul nu a arătat relația cauză - efect, dar, având în vedere pericolele unor niveluri scăzute de zahăr din sânge, (diabetul și demența, n.r.) ar trebui să fie clar gestionate cu atenție", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel