Substanțe periculoase, găsite la animale de casă: cercetătorii recomadă analiza expunerii umane

Cainii ajută la menținerea unei stări de sănătate mai bune
Substan țe cu potențial periculos care se găsesc în produse precum cutii de pizza sau vase antiaderente au fost descoperite peste limitele de risc în excrementele unor animale de companie. Cercetătorii recomandă analiza expunerii umane la aceste substanțe.  

Substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) sunt utilizate într-o gamă largă de produse de larg consum, de la cutii de pizza, la covoare sasu vase de gătit antiaderent. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că aceste substanțe care resping apa și petele sunt omniprezente în mediu.

Acum, cercetătorii raportează în Scrierile Științei și Tehnologiei Mediului că pisicile și câinii excretă unele tipuri de  PFAS în materiile fecale la niveluri care sugerează expuneri peste nivelul minim de risc, ceea ce ar putea avea și implicații pentru proprietarii animalelor de companie. Cu alte cuvinte, dacă pisicile și câinii au fost expuși la niveluri mari, cel mai probabil, și posesorii acestor animale au fost expuși, potrivit Sciencedaily.

Kurunthachalam Kannan și colegii săi au măsurat 15 tipuri diferite de PFAS în 78 de probe de fecale de la pisici și câini. Folosind cromatografie lichidă de înaltă performanță și spectrometrie de masă în tandem, cercetătorii au detectat 13 tipuri diferite de PFAS în probe.

Compușii cei mai abundenți, atât la pisici cât și la câini, au fost acizii perfluorocarboxilici cu catenă mai lungă. Pe baza acestor date, cercetătorii au estimat nivelurile de expunere la PFAS pentru animalele de companie. Ei au descoperit că pentru trei compuși (acid perfluorooctanoic, PFOA; acid perfluorononanoic, PFNA; și acid perfluorooctanesulfonic, PFOS) și pentru PFAS total, nivelurile de expunere estimate au fost peste nivelurile de risc minime stabilite de Agenția SUA pentru substanțele toxice și Registrul bolilor.

Deoarece animalele de companie împărtășesc locuințele cu oamenii, acestea ar putea fi folosite pentru a monitoriza expunerea umană la PFAS, spun cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel