Sulf pentru acnee: Cum se utilizează, beneficiile și reacțiile adverse

Horoscopul femeilor
Utilizarea produselor care conțin sulf pentru tratamentul unor tipuri de acnee poate îmbunătăți simptomele acestor afecțiuni ale pielii. Dar există și reacții adverse.  Iată ce trebuie să știi:

Sulful, care are proprietăți antimicrobiene, este un ingredient folosit în multe produse care pot fi cumpărate fără rețetă (OTC) dar și în cele cu prescripție, pentru acnee. Aceste produse combină adesea sulf cu alte ingrediente active, cum ar fi acidul salicilic sau peroxidul de benzoil.

Cum ajută

Conform unui studiu (link direct), sulful poate reduce acneea datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene. El inhibă creșterea unui tip de bacterii numit Propionibacterium, cele care contribuie la dezvoltarea acneei.

Un alt studiu (link direct) arată că sulful are, de asemenea, efecte keratolitice. Substanțele care acționează ca keratolitice ajută la înmuierea cheratinei din piele (element structural esențial din stratul exterior al pielii, determinând exfolierea. Ele pot fi un tratament eficient pentru afecțiunile pielii uscate.

Efectele de exfoliere și uscare pe care le are sulful ajută la eliminarea acumulării de uleiuri naturale ale pielii, acumulare care contribuie la dezvoltarea acneei, arată un alt studiu (link direct).

O analiză (link direct) arată că produsele care combină sulf cu peroxid de benzoil sau sulfacetamidă de sodiu pot avea efecte mai bune decât cele care conțin doar sulf.

Ce tipuri de acnee poate trata

Sulful este probabil cel mai eficient pentru acnee ușoară, pentru că el țintește atât acumularea uleiului, cât și celulele moarte ale pielii care contribuie la formarea acestor comedoane. Pentru formele moderate de acnee, sulful de unul singur nu este eficient, ci doar în combinație cu alte ingrediente de combatere a acneei, cum ar fi sulfacetamida de sodiu, după cum arată un studiu (link direct).

Evidentg, în cazul acneei severe, cum ar fi acneea chistică, nu e indicat, pacientul trebuind să meargă la dermatolog, care îi va prescrie medicamente sau poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea chisturilor.

Efecte adverse și precauții

În cazul persoanelor cu piele sensibilă este posibil ca anumite produse cu sulf să nu fie indicate, ba chiar să provoace iritații, medicul dermatolog fiind cel care poate să determine dacă pielea unei persoane e sau nu sensibilă la ele.

De asemenea, produsele cu sulf pot provoca și alte reacții adverse, cum ar fi: uscăciune, iritație, mâncărime, exfoliere, roșeață.

De aceea trebuie urmate întotdeauna indicațiile dermatologului și ale producătorului (indicațiile din prospectul produsului) și să nu folosiți niciodată mai mult decât doza recomandată.

Conform unei analize (link direct), experții recomandă ca femeile care alăptează să utilizeze precaut produsele cu sulf ca tratament pentru piele.
Nu în ultimul rând, produsele cu sulf pot avea un miros înțepător, care seamănă cu cel al ouălor stricate, deși majoritatea produselor moderne de îngrijire a pielii maschează acest miros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel