Pacient cu febră tifoidă, la Aeroportul Otopeni

Măsuri de siguranță în aeroporturi
Un cetățean român cu febră tifoidă a ajuns marți seara pe Aeroportul Otopeni. 

Pacientul s-a aflat în aeronava Turkish Airlines, care venea de la Istanbul.

În avion erau 194 de pasageri, plus echipajul de bord, care au fost izolați la bordul aeronavei, conform procedurii în astfel de cazuri. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, s-au deplasat la Aeroport.

Ministrul Sănătății a declarat că: „În urma unui apel primit la 112 în cursul acestei seri, efectuat de soția pasagerului, s-a anunțat că pasagerul aflat la bordul unei aeronave care urma să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă din București fusese diagnosticat cu febră tifoidă în urmă cu o lună, în Guineea, unde a fost tratat pentru această boală”.

Dr. Raed Arafat a precizat că „aeroportul a pus în aplicare procedura standard, implementată după Ebola”. Un medic s-a deplasat la bordul aeronavei și a consultat pacientul. Acesta a confirmat că a avut febră tifoidă, dar a fost tratat. Arafat a subliniat că pacientul, având în jur de 50 de ani, era foarte slăbit și necesită investigații suplimentare. El nu a fost asistat medical în timpul zborului de la Istanbul la București.

„Pacientul nu punea în pericol restul pasagerilor, fiindcă fusese negativat”, a spus Arafat.

Oficialii au precizat că febra tifoidă nu se transmite prin aer, ci doar pe cale digestivă.

Pasagerul a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Victor Babeș din Capitală pentru stabilizare.

Ceilalți 194 de pasageri au coborât din aeronavă în condiții de siguranță și nu există risc de contaminare.

„Am vrut să mă asigur că sunt respectate cu strictețe toate procedurile care se impun în astfel de situații și pot să spun acum că, împreună cu reprezentanții aeroportului, lucrurile s-au desfășurat foarte corect. Nu a fost o situație gravă, dar am certitudinea că dacă lucrurile vor sta altfel, ne vom descurca”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ea a adăugat că anul acesta au fost înregistrate două cazuri de febră tifoidă în România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel