TACROLIMUSUM - prospect
27 aug 2020 / 10:19
TACROLIMUSUM - prospect. Acțiune: Imunosupresor potent; inhibitor al activării calcineurinei, cu inhibarea limfocitelor-T și interleukinei-2.
de  DCMedical Team
Foto: Pixabay

TACROLIMUSUM - prospect: 

Denumiri comerciale: ADVAGRAF®, PROGRAF®, PROGRAF, PROTOPIC, TACNI, TACROLIMUS SANDOZ 

Forma: capsule, unguent, concentrație pentru soluție perfuzabilă, capsule cu eliberare prelungită

Indicații: Sistemic : Imunosupresie primară la pacienții cu alogrefă hepatică și renală; reacție de rejet la pacienții cu alogrefă hepatică și renală rezistentă la regimurile imunosupresive convenționale. Local: Dermatite atopice moderate sau severe, care nu au răspuns la corticosteroizi.

Contraindicații: Hipersensibilitate la tacrolimus, la alte macrolide sau la excipienții produsului (ulei de ricin polietoxilat). Sarcină și alăptare. Copii < 2 ani (ung.).

Atenție!: Nu se admministrează simultan cu ciclosporina A. Atenție la asocierea cu medicamente nefrotoxice sau hepatotoxice (aminoglicozide, inhibitori ai girazei, vancomicină, cotrimoxazol, AINS, ganciclovir, aciclovir). Risc crescut de infecții (virale, bacteriene, fungice sau parazitare). După unguent, se evită expunerea la soare.

Reacții Adverse: Sistemice: frecvente – HTA (hipertensiune arterială), diaree, greață și/sau vărsături, alterarea funcției renale (creșterea conc. creatininei), hiperglicemie, hiperpotasemie, tremor, cefalee, insomnie, dureri localizate (artralgii), reacții alergice și anafilactice. Locale: Senzație de arsură și prurit la locul de aplicare, Infecții virale herpetice, foliculite, parestezie și disestezie, intoleranță la alcool (înroșirea feței sau iritații cutanate după consumul băuturilor alcoolice).

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?