Tampoane, femei. Vinul, țigările și tampoanele sunt clasificate drept „mărfuri de lux" în Germania și impozitate la cea mai mare rată posibilă, potrivit CNN. Lucrurile se vor schimba din 1 ianuarie 2020: impozitul la obiectele sanitare, inclusiv tampoane, va scădea de la 19% la 7%. Iar asta datorită unei campanii de creștere a egalității drepturilor.
Deputatul Ecran Lisa Paus a afirmat că mișcarea a fost un „mare succes" și „un pas important către sistemul fiscal care nu face discriminări împotriva femeilor". Ministrul Finanțelor din Germania, Olaf Scholz, a declarat reporterilor la o informare de presă luna trecută că "multe femei au făcut campanie pentru acest lucru și acum o punem în practică".
Un raport al primăriei din Londra a estimat anul trecut cât scoate din buzunar o femeie, de-a lungul vieții, pentru tampoane: 2.280 de lire sterline (2.945 de dolari). Iar în acest preț nu sunt "incluse" costurile asociate: ameliorarea durerii, lenjeria de înlocuire și zilele bolnave de la muncă și școală. Nanna-Josephine Roloff, una dintre coordonatoarele campaniei, spune că "produse precum somon, caviar, trufe, nopți la hotel sau călătorii în taxi sunt impozitate mai mici decât produsele de igienă a femeilor".
CNN mai amintește că Germania are una dintre cele mai mari cote de impozitare pe tampon în UE, primul loc fiind Ungaria, unde femeile au scos un impozit de 27% pe produsele lor de igienă, urmată de Danemarca, Croația și Suedia cu 25%".
Autoritățile din Franța, Spania, Portugalia și Țările de Jos vor pune în practică modelul Germaniei privind tampoanele. Singura țară din UE care are o cotă zero de impozit pe mărfurile sanitare este Irlanda. Între timp, Grecia și-a mărit efectiv impozitul de la 13% la 23% ca răspuns la criza de austeritate. La nivel global, doar o parte din țări au taxă zero adăugată produselor sanitare, inclusiv Canada, India, Kenya și mai multe state americane.