Taxa la REZIDENȚIAT 2020, mărită la 500 de lei. Alianța Studenților: „Majorarea nu e motivată!”

Bani
Alianța Studenților din Domeniul Sănătății atrage atenția că majorarea taxei pentru REZIDENȚIAT 2020 nu este motivată și poate fi un impediment pentru miile de absolvenți de Medicină, Farmacie sau Medicină Dentară care vor să dea examenul. 

Ministerul Sănătății a a publicat, marți, 5 octombrie, în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 1697/2020 privind stabilirea cuantumului taxei pentru participarea la concursul de REZIDENȚIAT 2020 pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020.

Alianța Studenților din Domeniul Sănătății arată că prin Articolul 1, alineatul 1, din noul  Ordin, se stabilește mărirea taxei de participare la concursul de REZIDENȚIAT 2020 de la 400 lei (cât a fost taxa din anul precedent) la 500 lei. 

„Cuantumul taxei de participare la concursul de REZIDENȚIAT pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020, se stabileşte la suma de 500 lei/participant.”, arată articolul din Ordinul nr. 1697/2020. 

„Majorarea cu 25% a taxei de participare la concursul de REZIDENȚIAT din acest an nu este motivată, intenția de a o modifica nu a fost anunțată anterior și apare întrun context nefavorabil, lipsit de transparență privind factorii care au dus la această decizie, fapt ce ne îngrijorează.

Totodată, schimbarea vine într-un context pandemic, pe un fond de instabilitate financiară și lipsă de predictibilitate, context în care ar trebui încurajați și susținuți viitorii profesioniști din domeniul sănătății.

Modificarea taxei de participare cu numai 40 de zile înainte de susținerea examenului de REZIDENȚIAT, duce la accentuarea instabilității prezente și de asemenea, la demotivarea viitorilor specialiști. În același timp, diferența este una considerabilă pentru un absolvent, fără venituri proprii, ce dorește să devină un specialist necesar în sistemul românesc de sănătate.

Ne arătăm îngrijorați de prezentul Ordin și de lipsa de transparență care, având în vedere situația pandemică din acest moment, duce la accentuarea instabilității și demotivarea viitorilor specialiști din domeniul sănătății.

Solicităm respectuos Ministerului Sănătății explicații suplimentare cu privire la Ordinul nr. 1697 emis în data de 5.10.2020. Subliniem faptul că Alianța Studenților din Domeniul Sănătății are cele mai bune intenții pentru a asigura o desfășurare optimă a examenului de REZIDENȚIAT” se arată în punctul de vedere al Alianței, semnat de Raluca-Corina Oprea, președinte FASMR, Ana-Iuliana Buzatu, Președinte FASFR și Flavius Costanza-Gugiu, Președinte FSMDR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel