Te poți vaccina anti-COVID, dacă ești răcit sau infectat cu SARS-COV-2? Carmen Dorobăț, SFAT
20 ian, 08:16
Răceala și infectarea cu virusul COVID-19 ar trebui să ne țină departe de vaccinare? 
de  Cătălina Burghelea
Carmen Dorobăț

Medicul Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a făcut, în exclusivitate pentru DCNews, câteva precizări importante. 

„Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars-Cov-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars-Cov-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celular și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală.” 

Sfat pentru persoanele cu boli cronice

 

Persoanele care se știu a avea boli cronice cu imunodebilitare trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist, în sensul că, în momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism. Deci, aș sfătui persoanele care au boli cronice să aibă un aviz din partea medicului specialist. În momentul în care i se administrează vaccinul să fie într-o perioadă de stabilitate a bolii de fond, indiferent că vorbim despre insuficiență renală sau hepatică”, a spus medicul Dorobăț.

„După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite. Chiar eu am primit rapelul ieri (n.r. - luni, 18 ianuarie), deși am trecut prin infecția cu Sars-Cov-2. Nu mă aștept să fie probleme deosebite”, a declarat medicul Carmen Dorobăț.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?