Ștefan Răduț, COPAC: Lecțiile de învățat din primul val al pandemiei, ce păstrăm și ce îmbunătățim

EXCLUSIV
Ștefan Răduț, vicepreședinte COPAC, a arătat, la dezbaterea online „Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, care sunt lecțiile ce trebuie învățate din experiența primul val al pandemiei COVID-19. 

Ștefan Răduț, vicepreședinte COPAC și vicepreședinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă din România, a subliniat că trebuie să învățăm din experiența acestui prim val al pandemic cum să impunem reguli și cum să le facem să fie respectate. 

„Îmi doresc să învățăm niște lucruri din primul val al epidemiei cu coronavirus, din punctul de vedere al pacientului cronic care nu a avut acces la anumite servicii de sănătate din cauza situației pandemice. Poate reușim ca Ordinele de ministru să fie cumva aplicate în toate spitalele aproximativ la fel, nu ca până acum. Pentru că se dădea un Ordin de Ministru și la Suceava nu era primit pacientul în spital, în alt județ cu aceeași patologie alt pacient era primit la spital pentru tratament, în alt județ era trimis în ambulator și așa mai departe. Mi-aș dori să fie folosite mai mult spitalele acestea de campanie sau făcute noi pentru COVID-19 tocmai ca să nu periclităm accesul pacientului cronic la tratament pentru că lucrurile acestea pot avea repercusiuni foarte urâte, cu costuri mari pentru sistemul de sănătate și pentru viața pacientului”, a explicat Ștefan Răduț, la dezbaterea online „Pregătirea pentru valul doi începe acum!” organizată de DC Media Group. 

Reprezentantul COPAC spune și că trebuie păstrate lucrurile bune care au fost introduse din cauza pandemiei și care au protejat categoriile de populație aflate la risc, dar cu amendamentul că trebuie să le facem cu adevărat să funcționeze, nu cu piedici ca până acum. 

„Spunea doamna președinte a CNAS și respect foarte mult că a fost permis în perioada aceasta accesul la rețete electronice, rețetă primită pe email, trimitere medicală, bilet de trimitere de la medicul de familie pentru medicul specialist. Dar vă spun un caz prin care eu am trecut, am ajutat o familie de oameni în vârstă, 80 și 90 de ani, să-și ia rețetele de la medic, medicul de familie a trimis rețeta pe mail, dar medicul specialist a spus că nu, trebuie să veniți aici să vă dau rețeta. M-am dus la spital ca să iau rețeta lor și am stat trei ore, din care o oră la triaj, și după aceea tot medicul specialist mi-a spus ca data viitoare pacienții să vină cu bilet de trimitere. (...) Adică niște disfuncționalități care trebuie rezolvate, ne gândim departe dacă vorbim de telemedicină”, a subliniat Ștefan Răduț. 

Ce spune reprezentantul COPAC despre vaccinarea pacienților cronici, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel