Tensiune arterială scăzută, Șase simptome care îți pun viața în pericol

Hipertensiune
Mulți oameni se gândesc doar la hipertensiunea arterială ca fiind un risc pentru sănătate, dar tensiunea arterială prea scăzută poate provoca, de asemenea, probleme de sănătate.

Potrivit American Heart Association (AHA), tensiunea arterială normală este formată din două citiri: sistolică (numărul superior), care măsoară presiunea sângelui în arterel, în timp ce inima bate, și diastolică (numărul de jos), care măsoară presiunea sângelui în artere atunci când inima se sprijină între bătăi.

O tensiune arterială normală este o citire sistolică sub 120 și una diastolică mai mică de 80. De exemplu, o tensiune arterială care ar fi considerată normală pentru un adult sănătos ar fi 110/70.

Tehnic vorbind, tensiunea arterială scăzută - sau hipotensiunea arterială - este o citire a tensiunii arteriale mai mică de 90/60, a declarat pentru Livestrong Alexandra Lajoie, MD, un cardiolog non-invaziv la Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica, California. Cu toate acestea, ea explică că o citire scăzută a tensiunii arteriale este considerată periculoasă numai dacă provoacă simptome care durează mai mult de câteva secunde, notează Livestrong. 

Riscuri pentru sănătate ale tensiunii arteriale scăzute

1. Oxigen inadecvat

După cum a menționat dr. Lajoie, principalul risc de tensiune arterială scăzută este acela că nu există suficientă presiune în vasele de sânge pentru a obține sânge - și, astfel, oxigen - acolo unde trebuie să meargă în corp, în special la creier.

2. Boli de inimă

Presiunea arterială scăzută la adulți este, de asemenea, asociată cu o durată de viață mai scurtă și cu rate mai mari de boli de inimă, spune dr. Lajoie. Asta pentru că, pe măsură ce îmbătrânești, vasele de sânge se întăresc, ceea ce face ca citirea tensiunii arteriale să fie scăzută.

„Ratele crescute de boală la persoanele cu presiune diastolică scăzută este probabil o reflectare a întăririi arterelor și nu se consideră că se datorează citirilor scăzute", explică ea. Acesta este motivul pentru care medicii se concentrează pe gestionarea citirii sistolice crescute și, de obicei, nu încearcă să modifice tensiunea arterială diastolică, chiar dacă este scăzută.

3. Leziune

Dacă prezentați o scădere bruscă a tensiunii arteriale, riscați să leșinați, ceea ce ar putea duce la o cădere și la vătămării.

4. Deteriorarea rinichilor

Potrivit Dr. Lajoie, anumiți pacienți cu insuficiență renală pot experimenta o funcție renală agravată dacă tensiunea lor este prea mică.

5. Exacerbarea simptomelor de accident vascular cerebral

Pacientii cu accidente vasculare cerebrale anterioare pot avea recurenta simptomelor de accident vascular cerebral in cazul in care presiunea lor sanguina scade prea mic, spune Dr. Lajoie.

6. Alte riscuri pentru sănătate

Medicii încă studiază riscurile de sănătate cauzate de hipotensiune. De exemplu, un studiu din martie 2018 realizat de BMC Public Health care utilizează datele din Coreean National Health and Nutrition Examination Survey a constatat că există de fapt o asociere între gândurile suicidare și tensiunea arterială scăzută.

Studiul a concluzionat că ratele de idee suicidară au fost „semnificativ mai mari" în rândul adulților care aveau tensiune arterială scăzută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel