Terapia cu celule stem, primul om tratat de paralizie cu această terapie

Terapiilepe bază de celule sunt experimentale
Terapia cu celule stem oferă tot mai des speranțe în unele afecțiuni aparent fără rezolvare. Este cazul celor care suferă leziuni ale măduvei spinării, ceea ce duce la paralizie.

Kristopher Boesen (Kris) a suferit, în 2016, un accident de mașină în urma căruia a suferit răni grave. El a rămas paralizat de la gât în jos și i s-a spus că nu va putea să-și recapete controlul asupra membrelor.

Kris ar fi trebuit să suporte o intervenție chirurgicală standard oferită pacienților care suferă de o leziune a măduvei spinării care ar stabiliza coloana vertebrală, dar cel mai probabil ar face puțin până la nimic pentru funcțiile sale motorii și senzoriale. El a refuzat să o facă, în schimb, a descoperit un studiu clinic care a fost efectuat prin tratamentul cu celule stem, care a căutat să înscrie pacienții la fel ca el și a decis că vrea această șansă.

Tratamentul reduce leziunile 

Studiul clinic a fost condus de Dr. Edward D. Wirth III, directorul medical principal al Asterias Bioterapeutice. Ea implică injecții de „AST-OPC1- un agent constând din celule progenitoare oligodendrocite (OPC) care derivă din celulele stem embrionare. OPC-urile sunt celulele formatoare de mielină ale creierului și măduvei spinării, care ajută celulele nervoase să funcționeze.

Se presupune că acest tratament reduce dimensiunea cavității leziunii și înlocuiește acoperirea cu mielină a celulelor nervoase, stimulează creșterea celulelor nervoase și produce vase de sânge care vor aduce oxigen și vindecare la locul accidentat. Pentru a participa la acest studiu, Kris trebuia să fie în stare să respire singur. Astfel, după ce a primit îngrijire medicale necesare pentru a atingeaceastă cerință, el a fost aprobat pentru acest proces.

Centrul statistic național al leziunilor măduvei spinării afirmă că în fiecare an există aproximativ 17.000 de cazuri noi de leziuni ale măduvei spinării în Statele Unite. Acest studiu este doar un exemplu al modului în care medicamentul regenerativ aduce speranță celor care au crezut că nu vor fi niciodată capabili să-și miște din nou membrele. Procedura la care Kris a luat parte a făcut parte dintr-un studiu clinic din faza 1/2a care evaluează siguranța dozelor administrate pacienților. Celulele AST-OPC1 care sunt injectate sunt dezvoltate de Asterias Biotherapeutics cu sediul în Fremont, CA. Aceste celule provin din celulele stem embrionare care se găsesc în creier și măduva spinării.

Studiul clinic este acum la 10 milioane de celule, care este cantitatea care s-a dovedit a fi cea mai eficientă în studiile pre-clinice.

„Pentru a fi implicați în studiu, înscrierea trebuie să aibă între 18 și 69 ani, iar starea pacienților trebuie să fie suficient de stabilă pentru a primi o injecție de AST-OPC1 între a 14-a și a 30-a zi de la rănirea lor. Keck Medical Center este unul dintre cele 6 site-uri din Statele Unite care este autorizat să înscrie subiecți și să administreze doza de studiu clinic”, arată autorii studiului, citați în spinalcord.com.

După două săptămâni de cură, Kris a reușit să realizeze o mișcare minoră în brațe și mâini. A durat aproximativ trei luni, dar în cele din urmă a fost capabil să-și scrie propriul nume cu pix pe hârtie și să îndeplinească o mulțime de alte sarcini zilnice normale. Kris a depășit faza de imobilitate completă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel