Terapia cu plasmă, cât de eficientă este în tratarea COVID-19. Prof. dr. Irinel Popescu explică

EXCLUSIV
Terapia cu plasmă este una dintre cele mai eficiente împotriva COVID-19. Prof. dr. Irinel Popescu a dat mai multe detalii despre această terapie în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, difuzată de DC Medical.

Dintre diferitele tratamente mai mult sau mai puțin eficiente, terapia cu plasmă este văzută ca o ultimă soluție în tratarea COVID-19, fiind și cea mai eficientă. Tratamentul se aplică în general persoanelor aflate în stare gravă, pentru care alte soluții nu au avut efect. Tratamentul însă este pe cale să fie utilizat și în alte afecțiuni, sau ar putea fi folosit chiar preventiv.

Prof. dr. Irinel Popescu a explicat, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, când este utilă terapia cu plasmă și cum acționează.

 „Din ce în ce mai multe studii apar din mers, cum a apărut și virusul corona, iar efectele sunt evaluate mai curând empiric, așa cum sunt majoritata dovezilor din aceasă perioadă; nu au un solid fundament științific, dar totuși, un minim de evidențe trebuie să avem, mă refer la tratamentul cu plasmă hiperimună, plasma pacienților care au fost infectați cu coronavirus și care s-au vindecat și sunt în convalescență, dar serul lor conține anticorpi”, a spus el.

Principiul de bază se referă la faptul că „serul bolnavilor care au făcut o formă de boală infecțioasă conține și remediile față de această boală, respectiv anticorpi și probabil că primele încercări au fost făcute absolut empiric”, mai spune profesorul. „Chinezii - deoarece ei au fost și primii care s-au confruntat cu epidemia, au fost pionierii în această metodă și s-a prelevat ser de la pacienții care fuseseră infectați, s-a măsurat titrul anticorpilor și s-a văzut unde există o concentrație suficentă care să aibă speranțe că poate fi folositor pacienților infectați și s-au tratat deja mai multe cazuri. Au apărut deja comunicări științifice și sunt suficient de încurajatoare. Cele mai multe au arătat că noua metodă se adresează cazurilor grave, cazurilor la care celelalte medicamente nu și-au dovedit eficiența și în care evoluția bolii a devenit categoric nefavorabilă. Medicii au început să ia în considerare și introducerea acestui ser hiperimun cu rezultate destul de încurajatoare, și asta a fost surpriza plăcută, deoarece s-a recurs la plasma de convalescent, la serul cu conținut crescut de anticorpi din lipsă de altceva și am spus că pe parcusul acestei epidemii nici autoritățile, nici medicii, nu pot sta cu minile în sân și dacă unele din mijloacele pe care vrem să le utilizăm n-au suficente dovezi, asemenea încercări vor mai fi făcute: se încearcă și găsirea unui vaccin, se încearcă și alte substanțe etc”, a mai spus el.

Terapia preventivă cu plasmă: medicii, posibili beneficiarii

Prof. dr. Irinel Popescu a arătat că este posibil ca în viitor, tratamentul cu plasmă să fie recomandat și altor categorii de pacienți, sau chiar preventiv. „S-a pus problema administrării acestui ser hiperimun și la pacienții care sunt la începutul bolii sau chiar la contacți, pentru a preveni apariția bolii sau pentru a stopa precoce apariția ei. Aici datele sunt și mai puține, indicațiile ar putea fi  în special la corpul medical, pentru că are riscul să se infecteze aproape zilnic, în special cei care lucrează cu pacienți cu Covid.

Rămâne una din armele cele mai puternice pe care le avem în momentul de față și cu care am putea lupta împotriva acestei epidemii.

La nivel intenațional, cam toate țările au acceptat eficiența metodei, cam toate țările doresc să o introducă, iar unele deja au introdus-o în tratament”, a mai spus el.

Acum, un pas important este identificarea pacienților care pot dona plasmă pentru a asigura tratamentul celor aflați în stare gravă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel