Terapii împotriva cancerului, produse în România, disponibile cel mult într-un an

Prof dr Virgil Păunescu. Foto: DC Medical
În România vor exista cel târziu peste un an terapii contra cancerului, care vor fi produse în România. Este vorba despre imunoterapia și terapia prin modificarea celulelor T, acele celule care luptă cu celulele canceroase.

Prof. Dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen, institut de cercetări medicale legat de Spitalul Județean Timișoara și șeful Departamentului de Științe Funcționale și al disciplinei de Imunologie de la UMF Victor Babeș, alăturat Spitalului Județean Timișoara, a fost invitatul emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul dr. Irinel Popescu. Directorul OncoGen a explicat în cadrul emisiunii că până într-un an, aceste terapii vor putea fi produse chair aici, în România, la Timișoara, ceea ce va reduce foarte mult costurile terapeutice.

Una dintre variantele de producție pentru terapiile cu celule T modificate genetic este aceea a colaborării cu o companie străină, a precizat prof. dr. Virgil Păunescu. „O alterantivă este o negociere cu o companie străină care le produc - și sunt vreo două sau trei companii străine care produc aceste celule, la nivel mondial - și colaborarea asta poate să însemne că la un preț mai scăzut, celulele T ale pacientului sunt trimise în străinătate, în laboratoarele specializate în manipulare genetică, după care sunt trimise înapoi și administrate pacientului. Asta este o variantă relativ simplă și facilă. Rămâne în continuare problema prețului, pe care oricât l-ai  negocia, în momentul de față această tehnologie este scumpă”, a precizat el.

Terapia cu celule T modificate genetic este una din cele mai noi descoperiri în terapiile pentru cancer și presupune ca celulele T - acelea care luptă cu celulele canceroase și sunt „păcălite” de celulele canceroase care apoi se înmulțesc – să fie modificategenetic pentru ca apoi să recunoască și să distrugă eficient celulele canceroase. Acest tip de terapie este posibil să fie disponibilă în România în cel mult un an, după cum a arătat în cadrul emisiunii prof. dr. Virgil Păunescu. „Noi deținem capacitatea de a manipula această tehnologie și de a schimba foarte rapid ținta, adică nu va trebui să așteptăm în permanență progresul altora pentru ca pacientul român să beneficieze de ceva. Noi putem, cu această tehnologie, să intrăm în competiție, să avem propriile trial-uri clinice, propriile metode de tratament”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel