Test de sânge capabil să detecteze corect mai multe forme de cancer

Test
Un nou test de sânge are capacitatea de a depista, cu un grad foarte ridicat de precizie, prezența cancerului, dar și tipul de cancer și organul de origine al acestuia. Vorbim de peste 20 de tipuri de cancer.

Un nou test de sânge, care este realizat și testat acum de cercetătorii de la Institutul de Cancer Dana-Farber, are capacitatea de a depista numeroase tipuri de cancer cu un grad ridicat de precizie. Realizatorii săi au anunțat că vor prezenta rezultatele studiului clinic multi-centru în cadrul unei sesiuni care va avea loc astăzi la Congresul pentru Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală (ESMO) 2019, care s edesfășoară la Barcelona.

Testat pe subiecți și cu și fără cancer

Testul, dezvoltat de GRAIL, Inc., folosește tehnologia de secvențiere de generație următoare pentru a sonda ADN-ul pentru etichete chimice minuscule (metilare) care determină dacă genele sunt active sau inactive. Când s-a aplicat la aproape 3.600 de probe de sânge – unele recoltate de la pacienți cu cancer, altele de la persoane care nu au fost diagnosticate cu cancer la momentul prelevării de sânge - testul a ales cu succes în a semnala corect cancerul pe eșantioanele pacienților bolnavi dar a și identificat țesutul de unde a pornit cancerul (țesutul de origine). Specificitatea testului - capacitatea sa de a da un rezultat pozitiv doar atunci când cancerul este prezent - a fost ridicată, la fel și capacitatea sa de a identifica organul sau țesutul de origine, au descoperit cercetătorii.

Noul test caută ADN-ul pe care celulele canceroase în vărsă în fluxul sanguin atunci când mor. Spre deosebire de „biopsii lichide", care detectează mutații genetice sau alte modificări legate de cancer în ADN, tehnologia se concentrează pe modificări ale ADN-ului cunoscute sub numele de grupe metil. Acestea sunt unități chimice care pot fi atașate la ADN, într-un proces numit metilare, pentru a controla ce gene sunt „pornite" și care sunt „oprite". Modele anormale de metilare se dovedesc a fi, în multe cazuri, mai indicative pentru cancer - și tipul de cancer - decât mutațiile. Noul test se concentrează pe porțiuni ale genomului în care se găsesc modele anormale de metilare în celulele canceroase.

„Lucrările noastre anterioare au indicat că analizele bazate pe metilare depășesc abordările tradiționale de secvențiere a ADN-ului pentru detectarea mai multor forme de cancer în probele de sânge", a declarat autorul principal al studiului, dr Geoffrey Oxnard, de la Institutul Dana-Farber. „Rezultatele noului studiu demonstrează că astfel de analize sunt un mod fezabil de depistare a persoanelor care au cancer."

Identifică prezența cancerului cu o acuratețe de 99,4%

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat ADN-ul celular liber (ADN care a fost odată parte din celule, dar care a intrat în fluxul sanguin la moartea acestora) în 3.583 de probe de sânge, dintre care 1.530 de la pacienții diagnosticați cu cancer și 2.053 de la persoane fără cancer. Probele pacienților au cuprins mai mult de 20 de tipuri de cancer, incluzând cancer de sân, colorectal, esofagian, de vezică biliară, gastric, de cap și de gât, de plămâni, leucemie limfoidă, mielom multiplu, cancer ovarian și pancreatic.

Specificitatea generală a fost de 99,4%, ceea ce înseamnă că doar 0,6% din rezultate au indicat în mod incorect prezența cancerului. Sensibilitatea testului pentru detectarea unui cancer cu mortalitate ridicată pre-specificat (procentul probelor de sânge de la acești pacienți care au fost pozitivi pentru cancer) a fost de 76%. În cadrul acestui grup, sensibilitatea a fost de 32% pentru pacienții cu cancer în stadiul I; 76% pentru cei cu stadiul II; 85% pentru stadiul III; și 93% pentru stadiul IV. Sensibilitatea la toate tipurile de cancer a fost de 55%, cu creșteri similare în detectarea pe etape.

Pentru 97% dintre eșantioanele care au returnat un țesut de origine, testul a identificat corect organul sau țesutul de origine în 89% din cazuri.
Detectarea chiar a unui procent modest de tipuri de cancer frecvente s-ar putea traduce în diagnosticarea și tratare ala timp a multor pacienți, a remarcat Oxnard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel