Test rapid care detectează TREI TULPINI de coronavirus, dezvoltat în Italia

Teste COVID. Foto: Pixabay
Virologul italian Francesco Broccolo care a colaborat cu Clonit pentru dezvoltarea unui test rapid care identifică trei tulpini mutante de coronavirus spune că instrumentul e vital și că variantele în cauză s-au răspândit în Europa în timp ce noi „le căutăm prea puțin. Trebuie să facem mai mult!”

Rapid și concentrat, așa poate fi descris testul molecular PCR Multiplex care promite identificarea pacienților afectați de cele trei variante de SARS Cov-2 – varianta britanică, braziliană și cea sud-africană- care alarmează autoritățile internaționale de sănătate. 

„Este un test„ rapid ”, dar nu în sensul antigenic: implică tamponul molecular - cel mai fiabil test pentru identificarea virusului – „care este analizat, procesat și, dacă este pozitiv, testat pentru prezența variantelor engleză, braziliană sau sud-africană”, a declarat pentru huffingtonpost.it, virologul Francesco Broccolo, care a dezvoltat testul cu compania italiană Clonit.

Testul ar putea fi disponibil încă de la sfârșitul lunii februarie. „Tehnica” - spune Broccoli – „poate fi utilizată în toate laboratoarele care se ocupă cu analiza tampoanelor moleculare. Acum începem să folosim testul ca cercetare în timp ce așteptăm să fie gata cu marcajul Ce Ivd pentru a fi utilizat în diagnosticul spitalicesc. Este un instrument care ar putea accelera identificarea pacienților cu variante pozitive în țara noastră”.

„Se bazează pe o modificare a tehnicii de reacție în lanț a polimerazei (PCR), utilizată pentru a amplifica materialul genetic al virusului prelevat cu tampoane moleculare. Denumită PCR Multiplex, tehnica folosește sonde, oligonucleotide, care emit fluorescență numai dacă apar secvențe mutante prezente pe gena S a virusului. Cele trei sonde specifice permit deci identificarea imediată a celor trei variante. Odată ce a avut loc asocierea, proba poate fi secvențiată pentru a confirma prezența variantei".

De ce e nevoie de un test rapid

„Pentru că accelerează momentul identificării persoanelor infectate cu variantele SARS Cov-2 din rândul populației. Să presupunem că facem o mie de tampoane pe zi și găsim 10% pozitive, pe aceste 10% efectuăm apoi testul de screening rapid găsind 1% pozitiv pentru variante: aceasta înseamnă că putem trece la secvențiere și aprofundăm analiza doar pe acest 1% , în loc de secvențierea tuturor probelor pozitive SARS CoV-2. De fapt, secvențierea pe întregul 10% ar necesita aproximativ o săptămână de muncă și prezența unui personal foarte specializat: credeți-mă că sunt necesare chiar și bioinformatica pentru a efectua procedura aceasta. Acest nou test, pe de altă parte, poate fi efectuat în câteva ore de către orice laborator care se ocupă cu tampoane moleculare și costă aproximativ o zecime din secvențierea genetică”, a explicat acesta, conform huffingtonpost.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel