Test simplu de urină care poate descoperi rapid cancerul uterin

Testul presupune analiza la microscop a unei probe de urină sau a uneia prelevată vaginal. Foto: Pixabay
Un test simplu neinvaziv poate detecta cu precizie foarte mare - 91,7% - cazurile de cancer uterin, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Manchester. 

În prezent, femeile sunt diagnosticate folosind un telescop îngust, numit histeroscop, pentru a examina interiorul uterului unde se ia o biopsie. Cu toate acestea, 31% dintre femeile care fac procedura trebuie să o repete din cauza dificultăților tehnice sau a durerii insuportabile.

Dar un test neinvaziv ar putea schimba total lucrurile, pentru că detectează cancerul analizând o probă de urină sau vaginală, la microscop.

Echipa de cercetare, care a publicat studiul în Nature Communications (link direct studiu), consideră că noul instrument de detectare - ale cărui probe pot fi colectate de femei, acasă - ar putea fi încorporat în practica clinică după efectuarea studiilor la scară largă.

Echipa, condusă de profesorul Emma Crosbie de la Universitatea din Manchester, a testat noul instrument pe 103 femei cu cancer cunoscut și 113 cu sângerări inexplicabile postmenopauză.

Cazurile identificate cu o acuratețe de 91,7%

Proporția femeilor cu cancer uterin identificate prin noul instrument a fost de 91,7%, iar proporția femeilor fără cancer uterin care au dat rezultate negative cu noul instrument a fost de 88,9%.

„Rezultatele noastre arată că celulele canceroase ale uterului pot fi detectate în urină și probe vaginale cu ajutorul microscopului”, a spus profesorul Crosbie, care este, de asemenea, consultant onorific în oncologie ginecologică la Spitalul Saint Mary, afiliat Manchester University NHS Foundation Trust (MFT).

„Femeile care au un rezultat pozitiv la acest test ar putea fi trimise mai departe pentru investigații suplimentare, în timp ce femeile care au un test negativ stau liniștite, în siguranță, fără a fi nevoie de proceduri neplăcute, invazive, care provoacă anxietate și sunt costisitoare”.

„Credem că noul nostru test ar putea oferi o soluție simplă, acceptabilă și este ușor de administrat, care ar putea fi utilizat în îngrijirea primară ca instrument de triaj pentru femeile cu cancer de uter suspectat”.

Cancerul uterin este al șaselea cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile, cu aproximativ 382.000 de diagnostice noi și 89.900 de decese cauzate de boală în 2018 la nivel global.

Majoritatea femeilor se prezintă devreme la control medica, după apariția sângerărilor din postmenopauză și au un prognostic bun. Cu toate acestea, 20% dintre femeile prezintă stadii avansate ale boli și au o rată de supraviețuire la 5 ani de doar 15%.

Profesorul Crosbie a declarat că „sunt necesare urgent strategii noi pentru a facilita diagnosticul precoce al cancerului uterin pentru a permite histerectomia curativă pentru femeile care prezintă boli biologic agresive.

„Cu toate acestea, deși sângerările în postmenopauză sunt un simptom recunoscut, doar 5-10% dintre femeile care experimentează asta au o patologie subiacentă sinistră - așa că acest test, dacă este aprobat, va liniști mintea acestor paciente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel