Testosteron scăzut la bărbați: ce rol are dieta

Bărbat în vârstă
Bărbații cu deficit de testosteron ar putea opta pentru pierderea în greutate (dacă sunt supraponderali sau obezi), pentru creșterea nivelului testosteronului. Totuși, anumite diete sărace în grăsimi s-ar putea să aibă efectul invers. 

Pentru mulți bărbați diagnosticați cu deficit de testosteron, pierderea în greutate poate ajuta la creșterea nivelului de testosteron. Cu toate acestea, anumite diete - în special o dietă cu conținut scăzut de grăsimi - pot fi asociate cu o reducere mică, dar semnificativă a testosteronului, sugerează un studiu din The Journal of Urology®, Jurnalul Oficial al Asociației Urologice Americane (AUA). Jurnalul este publicat în portofoliul Lippincott de Wolters Kluwer.

„Am descoperit că bărbații care au aderat la o dietă restrictivă în grăsimi aveau testosteronul seric mai mic decât bărbații la o dietă nerestrictivă”, se arată în raportul lui Jake Fantus, doctor în științe medicale la Department of Urology, Northwestern University Feinberg School of Medicine, and the Department of Surgery, NorthShore University Health System. „Cu toate acestea, semnificația clinică a diferențelor mici de ser T în dietele este neclară”, adaugă cercetătorii. Ei nu au reușit să găsească o recomandare pentru o dietă potrivită pentru testosteronul scăzut.

Dieta, importantă pentru testosteron  

Dr. Fantus și colegii săi au analizat datele a mai mult de 3.100 de bărbați dintr-un studiu național de sănătate (National Health and Nutrition Examination Survey, sau NHANES). Toți participanții au avut date disponibile privind dieta și nivelul seric de testosteron.

Pe baza istoricului dietei din ultimele două zile, 14,6% dintre bărbați au îndeplinit criterii pentru o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, așa cum este definit de American Heart Association (AHA). Un alt procent de 24,4% dintre bărbați au urmat o dietă mediteraneană bogată în fructe, legume și cereale integrale, dar săracă în proteine animale și produse lactate. Doar câțiva bărbați au îndeplinit criteriile pentru dieta AHA cu conținut redus de carbohidrați, astfel încât acest grup a fost exclus din analiză.

Nivelul mediu al testosteronului seric a fost de 435,5 ng / dL (nanograme pentru decilitru). Testosteronul seric a fost mai mic la bărbați în cele două diete restrictive: în medie 411 ng / dL pentru cei care au o dietă săracă în grăsimi și 413 ng / dL pentru cei din dieta mediteraneană.

Asocierile au fost ajustate pentru alți factori care pot afecta testosteronul, inclusiv vârsta, indicele masei corporale, activitatea fizică și condițiile medicale. După ajustare, dieta săracă în grăsimi a fost asociată semnificativ cu testosteronul seric redus, deși dieta mediteraneană nu a fost.

Testosteronul, derivat din colesterol 

În general, 26,8% dintre bărbați au avut un nivel de testosteron sub 300 ng / dL. În ciuda diferenței de nivel mediu de testosteron, proporția de bărbați cu testosteron scăzut a fost similară în toate grupurile de dietă.

Testosteronul scăzut este foarte răspândit în Statele Unite, deoarece aproximativ 500.000 de bărbați sunt diagnosticați cu deficit de testosteron în fiecare an. Deficitul de testosteron poate duce la probleme, inclusiv scăderea energiei și a libidoului, împreună cu modificări fiziologice, inclusiv creșterea grăsimii corporale și reducerea densității minerale osoase.

În plus față de medicamente, tratamentul pentru testosteron scăzut include adesea modificări ale stilului de viață, precum exerciții fizice și pierderea în greutate. Dar efectele dietei asupra nivelului de testosteron nu au fost clare. Deoarece testosteronul este un hormon steroid derivat din colesterol, modificările aportului de grăsimi ar putea modifica nivelul testosteronului. Această nouă analiză a modului în care dieta afectează testosteronul seric oferă dovezi că o dietă cu conținut scăzut de grăsimi este asociată cu niveluri mai scăzute de testosteron, comparativ cu o dietă fără restricții.

Rezultatele studiului, neclare

Deci, ce dietă este cea mai bună pentru bărbații cu deficit de testosteron? Răspunsul rămâne necunoscut, potrivit autorilor. La bărbații supraponderali sau obezi, beneficiile pentru sănătate ale unei diete cu conținut scăzut de grăsimi depășesc cu mult reducerea ușoară a testosteronului seric. În schimb, pentru bărbații care nu au un exces de greutate, evitarea unei diete cu conținut scăzut de grăsimi "poate fi o componentă rezonabilă" pentru creșterea testosteronului seric.

Dr. Fantus și coautorii notează că vor fi necesare studii suplimentare pentru a-și corobora rezultatele și pentru a clarifica mecanismul prin care dietele restrictive reduc testosteronul. Dar, din cauza dificultăților studiilor dietetice la scară largă, este puțin probabil să fie efectuate studii definitive. "Prin urmare, datele noastre reprezintă o abordare valoroasă pentru a răspunde la această întrebare importantă", concluzionează autorii.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel