Tomografie la cap, protejarea ochilor nu se face corect
25 ian 2019 / 08:25
Protecția ochilor atunci când se efectuează o tomografie la cap este necesară spun cercetătorii, care au descoperit că într-un sfert din scanări nu se face corect această protecție.
de  Alexandra Mănăilă
Autismul ar putea fi diagnosticat prin RMN

Cercetătorii germani au descoperit că aproximativ 95 la sută dintre scanările tomografice ale pacienților au arătat imagini artefacte. În aproape un sfert din cazuri, lentilele oculare pentru protecția ochilorau fost poziționate incorect.

Oamenii de știință au evaluat calitatea diagnosticelor a seturilor de date din 261 de examene CT( computer tomograf) efectuate pe o perioadă de trei luni și jumătate. În plus, cercetătorii au analizat poziția lentilelor protectoare de ochi precum și intensitatea și frecvența artefactelor găsite pe scanările CT ale capului. Numai 4.6% din scanări nu au avut artefacte.

95.4% au arătat artefacte cel puțin în cavitatea orbitală, potrivit cercetătorilor, iar în aproape un sfert din cazuri, lentila protectoare a pacientului nu acoperea ochii.

,,Ochiul este un organ important și trebuie protejat cât mai mult posibil. Studiul nostru arată că lentilele protectoare trebuie să fie îmbunătățite. Poziționarea corectă a acestora poate reduce artefactele și acest lucru este și mai important pentru pacienții mai tineri ", a precizat dr. Stephan A. Schmidt, radiolog la Spitalul Universitar din Ulm.

Potrivit Health Imaging.com protejarea ochilor unui pacient în timpul examinărilor imagistice cu expunere la radiații este necesară pentru evitarea cataractei. Cu toate acestea, protezele pentru ochi creează artefacte de imagine pe examen care distorsionează sau blochează imaginea țesuturilor în zonele din afara ochiului.

 Tomografia folosește radiație ionizantă (raze X), ca la o radiografie clasică, diferența fiind că CT-ul poate face radiografii din orice unghi și folosește un sistem complex de detectori și computere pentru a îmbina imaginile rezultate în unele chiar și 3D.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?