Top 10 companii farmaceutice: Vânzări de zeci de miliarde de dolari fiecare

Cele mai profitabile companii farmaceutice au câștigat, în total, din vânzările de medicamente, 368,9 miliarde de dolari
În 2018, Top 10 cele mai profitabile companii farmaceutice din lume, în funcție de vânzările de medicamente cu sau fără prescripție, au câștigat împreună 368,9 miliarde de dolari. Prima în clasament, la fel ca și în 2017, a fost Pfizer, cu vânzări de 47,7 miliarde de dolari.

Firmele din Top 10 cele mai profitabile companii farmaceutice din lume în 2018, realizat de Nature Reviews Drug Discovery, totalizează vânzări de 368,9 miliarde de dolari, obținute din medicamente cu sau fără rețetă (OTC). Includem și datele din 2017, ca grad de comparație, iar sursa datelor este Evaluate Pharma. Iată topul:

Locul 1: Pfizer

Pfizer Inc este o companie farmaceutică americană cu sediul în New York City, cu sediul central în Groton, Connecticut. În 2018, Pfizer a vândut medicamente cu sau fără prescriție în valoare de 47,7 miliarde de dolari, un pic mai mult față de 2017 (când au obținut 47,6 miliarde de dolari și s-a clasat tot pe locul 1).

Locul 2: Roche

F. Hoffmann–La Roche, Ltd. este o companie globală din sectorul farmaceutic înființată în 1896 și care are sediul în Basel, Elveția, și peste 74.300 de angajați. Acoperă atât partea de tratament cât și cea de diagnostic. Strict din vânzări medicamente cu sau fără rețetă, în 2018 compania a obținut 44,6 miliarde de dolari, în creștere față de 2017, când obținuse „doar" 41,6 miliarde de dolari.

Locul 3: Novartis

Novartis AG este o companie globală de asistenta medicală cu sediul în Elveția, și care „oferă soluții pentru a răspunde nevoilor în continuă evoluție ale pacienților din întreaga lume", potrivit site-ului oficial. Își desfășoară activitatea prin intermediul a 360 de firme afiliate din 140 de țări. În 2018, din vînzarea de medicamente, Novartis a obținut 43,5 miliarde de dolari, față de 41,1 miliarde de dolari în 2017.

Locul 4: Johnson & Johnson

Johnson & Johnson este o companie farmaceutică americană, care produce, pe lângă medicamente și dispozitive medicale, și bunuri de larg consum. Compania a fost fondată în anul 1886. Anul trecut, din vânzarea de medicamente, Johnson & Johnson a obținut 41,2 miliarde de dolari, față de 36,8 miliarde de dolari cu un an înainte.

Locul 5: Sanofi

Sanofi este o uriașă companie globală biofarmaceutica, cu sediul la Paris, axată pe sănătatea umană. Are peste 100.000 de angajați în peste 100 de țări, 75 de site-uri industriale în 33 de țări, care produc și distribuie anual în jur de 4,5 miliarde de cutii de medicamente. Soluțiile ei sunt disponibile în 170 de țări. În 2018, strict din vânzarea de medicamente cu sau fără rețetă, Sanofi a obținut 40,6 miliarde de dolari, față de 39,5 miliarde cu un an în urmă.

Locul 6: Merck & Co

Merck & Co., Inc., cunoscută și sub numele de Merck Sharp & Dohme sau prescurtat MSD, este una dintre cele mai mari zece companii farmaceutice din lume. Sediul îl are la Kenilworth, New Jersey, Statele Unite. Are în jur de 69.000 de angajați și operează în peste 140 de țări pe piața de medicamente și vaccinuri, dar și cea de sănătate animală. Strict din vânzări medicamente cu sau fără rețetă, Merck & Co. a obținut anul trecut 37,5 miliarde de dolari, față de 35,4 miliarde de dolari în 2017.

Locul 7: GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline sau GSK, prescurtat, este o companie globală farmaceutică, cu sediul în Londra, marea Britanie. Practic GSK include 3 companii globale care studiază, dezvoltă și fabrică medicamente inovatoare, vaccinuri și produse de sănătate pentru consumatori. Din vânzări medicamente cu sau fără rețetă, în 2018, GSK a obținut 35,9 miliarde de dolari, față de 33,8 miliarde de dolari cu un an înainte.

Locul 8: AbbVie

AbbVie este o companie americană cu sediul la North Chicago, Illinois, Statele Unite, concentrată în principal pe cercetare și inovație. Cei aproximativ 30.000 de angajați ai săi sunt oameni de știință, cercetători, comunicatori, specialiști în producție și experți în reglementare din întreaga lume. Interesant este că spre deosebire de precedentele companii, din caure unele au trecut demult pragul de 100 de ani, AbbVie a fost înființată în 2013după separarea de gigantul Abbott. Doar din vânzări de medicamente, compania a obținut anul trecut 32 de miliarde de dolari, în creștere față de 27,7 miliarde de dolari în 2017.

Locul 9: Bayer

Bayer este o companie cu sediul la Leverkusen, Germania și cu o bogată activitate, la nivel mondial, industria chimică, sănătatea consumatorilor, cercetare în agricultură și farmaceutică. Bayer există, ca firmă, din anul 1863. Anul trecut, doar din medicamente cu prescripție și OTC-uri, grupul a obținut 23,4 miliarde de dolari, față de 22,5 miliarde de dolari cu un an înainte.

Locul 10: Amgen

Amgen este companie americană specializată în biotehnologie, înființată în 1980 și care are sediul la Thousand Oaks, California, Statele Unite. Acum este prezentă în aproximativ 100 de țări, având peste 20.000 de angajați. Anul trecut, din vânzări medicamente cu sau fără prescripție Amgen a obținut 22,5 miliarde de dolari, mai mult decât în 2017, când obținuse 21.8 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel