Transplant: Două transplanturi de cornee, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Sf Spiridon din Iași

Ochi
Medicii de la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au efectuat miercuri, 20 noiembrie, două transplanturi de cornee, acestea fiind prelevate de la un tânăr aflat în moarte cerebrală la Spitalul Județean Bacău.

Șefa Clinicii de Oftalmologie, Camelia Bogdănici, a declarat pentru Agerpres, că beneficiarii celor două transplanturi de cornee sunt două persoane, în vârstă de 46 și, respectiv, 47 de ani, care de mai mulți ani sufereau de afecțiuni oculare grave.

„În cursul acestei zile s-a transplantat corneea. Beneficiari sunt un pacient în vârstă de 46 de ani, din județul Vaslui și o pacientă de 47 de ani, din Bacău. Pacientul avea sechele după un traumatism ocular vechi la nivelul ambilor ochi, la unul dintre ei din 2007, iar la celălalt din 2014. Practic, în timp și-a pierdut ambii ochi. Pacienta suferă de o distrofie corneană la ambii ochi, cu risc de perforare la ochiul la care s-a făcut astăzi transplantul. Postoperator ambii pacienți sunt bine", a explicat dr Carmen Bogdănici.

Organele prelevate au salvat numeroase vieți

Acest transplant a fost posibil după ce în urmă cu două zile familia unui tânăr din Bacău aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu prelevarea de organe, țesut osos și tendon.

Această intervenție a fost efectuată la Spitalul Județean Bacău, de o echipă condusă de medicii Georgel Dahnovici și Bianca Purcărin. Pentru efectuarea transplantului renal și hepatic s-au făcut operații de transplantat în cursul nopții de luni spre marți.

Rinichii au fost transplantați la Centrul Regional de Transplant Renal unor pacienți în vârstă de 57 de ani, din județele Vaslui și Iași. Ficatul a fost transplantat unei femei de 44 de ani, din Tecuci, care în luna februarie a fost diagnosticată cu ciroză biliară primitivă. Țesutul osos și tendonul au fost transportate la București pentru transplantare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel