Trecerea la ORA DE IARNĂ. Dr Tudor Ciuhodaru: Ce riscăm și 5 lucruri care te ajută să treci de pericol!

Ora 4
Ora 4
Conf univ dr Tudor Ciuhodaru
Conf univ dr Tudor Ciuhodaru
  • Ora 4
  • Conf univ dr Tudor Ciuhodaru
Conf. univ.dr. Tudor Ciuhodaru explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, de ce este periculoasă trecerea la ora de iarnă, chiar dacă înseamnă că dormim o oră în plus. Medicul ne învață și ce să facem ca să nu avem probleme!

„Majoritatea oamenilor se adaptează cu ușurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularitățile fizice și psihice individuale influențează, însă, modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienți ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni”, arată conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe. 

Riscul de infarct și cel de suicid

El spune că, chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră, „abia de luni se vor simți efectele”. „Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”, punctează dr Ciuhodaru. El arată că, mai exact:

1.Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
2. Totodată crește riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi și la cei vulnerabilități psihoemoționale. 

„Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a) cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac;
b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetență sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere și ideație suicidară.

Reamintim că sub aceasta simptomatologie se pot ascunde și alte cauze și de aceea este bine sa fiți evaluați corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic”, a explicat dr Tudor Ciuhodaru.

Totuși sunt lucruri pe care le putem face ca să evităm să avem parte de evenimente nefericite, arată medicul. 

Ce poți face ca să eviți problemele

Rețineți: Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei recomandăm cinci lucruri esențiale:

1) Planificarea corespunzătoare a activității.
2) Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanțelor psihoactive sau situațiilor conflictuale.
3) Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber. 
4) Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5) Precum și o alimentație bogată în fructe și legume proaspete.

„Invocând faptul că se perturbă nejustificat populația și că pierderile din diverse domenii socioeconomice depășesc câștigurile, unele țări au renunțat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Și în România a fost respinsă o inițiativă legislativă ce prevedea acest lucru”, a mai arătat Conf. Univ.dr.Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel