Truc inedit de calmare a durerii, dovedit științific

Data viitoare când vă loviți si vă doare, în loc să vă grăbiți spre sertarul cu medicamente, încercați să numărați din șapte în șapte. Aceasta este cea mai bună metodă de calmare a durerii, descoperită recent de oamenii de știință. 

Aceasta este concluzia unui nou studiu lansat de Universitatea Ludwig Maximilian din München și Universitatea din Oxford, axat pe strategii de intervenție pentru a atenua senzațiile de durere fizică.

Potrivit oamenilor de știință, mintea noastră dictează percepția durerii fizice. Când se întâmplă ceva dureros, cum ar fi unei sobe fierbinți, depinde de creier să primească, să interpreteze, să contextualizeze (factori emoționali și cognitivi) și apoi să reacționeze la acele senzații.


Conștient, toate acestea se întâmplă într-o fracțiune de secundă, dar în acel moment mintea umană colaborează și schimbă informații între mai multe regiuni ale creierului.

Acest lucru a fost confirmat în studii recente care au remarcat o relație directă între percepțiile participanților asupra durerii și nivelurile de activitate neuronală în mai multe zone ale creierului. Dar, acele proiecte anterioare s-au concentrat pe amplificarea durerii, fie prin creșterea declanșatorilor emoționali, fie prin solicitarea participanților să se concentreze sau să analizeze durerea.

De data aceasta, echipa de cercetare și-a propus să evalueze modul în care strategiile de atenuare a durerii influențează activitatea neuronală în momentele dureroase.

 

Pentru a realiza acest lucru, 20 de participanți la studiu au fost adunați împreună și expuși la un „stimul dureros la frig”. Înainte de a fi expus efectiv, fiecare persoană a încercat una dintre cele trei strategii diferite de ameliorare a durerii.

Prima abordare a fost de a număra înapoi de la 1.000 la intervale de șapte (993, 986 și așa mai departe). Al doilea a fost să se concentreze pur și simplu pe ceva plăcut sau frumos, iar a treia strategie a fost să își spună continuu că durerea „nu este chiar atât de rea”.

În plus, fiecare subiect a fost conectat la un aparat RMN care a ținut evidența tiparelor de activitate neuronală din creierul lor.

 

Intensitate mai mică a durerii


Ulterior, fiecărui participant i s-a cerut să evalueze intensitatea durerii pe care o simțeau pe o scară de la 0 la 100. Răspunsurile ulterioare au arătat că abordarea numărătorii a ajutat la ameliorarea durerii mai mult decât celelalte două strategii.

„Această sarcină necesită în mod evident un nivel atât de ridicat de concentrare încât distrage atenția subiectului în mod semnificativ de la senzația de durere. De fapt, unii dintre subiecții noștri au reușit să reducă intensitatea percepută a durerii cu 50% ”, explică neurologul LMU și coautorul studiului, Enrico Schulz, într-un comunicat universitar. 

 

Studiul integral, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel