Tulburări digestive: cum oprești durerile provocate de gaze

Este normal să ai ceva gaze. În fiecare zi, majoritatea oamenilor au intre 1 - 3 episoade în timp ce ne digerăm mâncarea. Asta înseamnă că gazele se elimină de 14 până la 23 de ori pe zi, într-un fel sau altul. Dar dacă gazul nu poate ieși cu ușurință, s-ar putea să vă simțiți inconfortabil și balonat.

Gazul se acumulează pe două căi. O parte din acesta începe cu aerul pe care îl înghițiți împreună cu mâncarea. Cea mai mare parte se pierde tot pe cale orală, dar o parte poate rîmâne în sistemul digestiv. Intestinul gros produce restul de gaze, deoarece descompune mâncarea. Gazul acela trebuie eliminat, notează Medicinenet.

Uneori, se produce mai mult gaz decât poți face față, sau unele gaze se blochează în intestin. Când se întâmplă asta, corpul tău îți spune. Este posibil să aveți dureri, crampe sau o senzație de nod în burtă. Sau puteți avea o senzație de prea plin sau de presiune, în special în partea superioară a burtei, care ar putea fi balonare dacă vă supraîncărcați sau din cauza gazelor.

Dacă mănânci repede sau vorbești în timp ce mănânci, acumulezi aer în plus

Nu ai cum să mănânci fără să înghiți aer. Dar unele obiceiuri pot înrăutăți. Dacă mănânci repede sau vorbești în timp ce mănânci, acumulezi aer în plus. De asemenea, înghițiți mai mult aer dacă beți printr-un pai, mestecați gumă sau bomboane dure între mese. Tot mai mult aer intră dacă fumezi. Protezele care nu se potrivesc corect permit, de asemenea, să scoată un aer suplimentar.

Alimente complicate

Probabil știți deja despre multe dintre alimentele care generează mai mult gaz, cum ar fi fasolea, broccoli și ceapa. Dar la fel și fructele precum mere, piersici și pere. Tărâțe, grâu integral și unele produse lactate (brânză, înghețată și iaurt) pot face și ele asta.

Având în vedere că fiecare dintre noi reacționează diferit la alimente, încercați să le eliminați din dieta dvs. pe rând și să vedeți dacă asta vă ajută.

Băuturile carbogazoase și berea produc gaze

Berea, băuturile acidulate, laptele, sucul de mere și sucul de pere, de asemenea, pot provoca gaze. La fel și alte băuturi cu fructe. Dacă îți place să bei oricare dintre acestea, fă același test ca și în cazul mâncării. Încercați să le eliminați pe rând și să vedeți ce se întâmplă.

Atenție la îndulcitori

Guma de mestecat sau bomboanele făcute cu îndulcitori artificiali pot provoca gaze. Așa că verificați eticheta pentru sorbitol, manitol sau xilitol, pe care poate doriți să le limitați sau să le evitați. Bauturile indulcite cu sirop de porumb cu fructoza pot fi o alta sursa. .

Remedii naturale

Încercați să beți ceai de mentă sau mușețel.
Pe lângă reglarea alimentației și obiceiurilor, s-ar putea să obțineți ajutor de la remedii naturale. Încercați să beți ceai de mentă sau mușețel. Cel puțin ar trebui să fie răcoritoare. Există, de asemenea, suplimente alimentare făcute cu anason, chei, coriandru, fenicul și turmeric. Ca în orice supliment, întrebați-vă medicul dacă există vreo reacție adversă.

Intoleranță la lactoză

Dacă aveți intoleranță la lactoză, corpul dvs. nu poate descompune zahărul din lapte (lactoză). Produsele pentru alergii ajută. Dacă adăugați câteva picături în lapte sau mestecați o tabletă chiar înainte de masă, acestea furnizează substanța chimică de care aveți nevoie. Sau puteți alege produse fără lactoză sau non-lactate.

Boala celiaca

Dacă obțineți gaze din alimente care includ grâu sau alte semințe, medicul vă poate testa dacă este vorba despre boala celiacă. În acest caz, corpul dvs. nu poate face față glutenului, proteinei din grâu, orz și secară. Va trebui să continuați o dietă fără gluten dacă aveți boală celiacă.

Când mergem la doctor

Dacă durerile sunt destul de ascuțite sau se întâmplă atât de des încât îți afectează viața de zi cu zi, consultați medicul, mai ales dacă ai și alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă, greață sau vărsături frecvente, sânge în scaun, diaree și probleme sau modificări odată cu mișcările intestinale. Și, desigur, dacă „durerile datorate de gaz" implică dureri în piept sau alte simptome de atac de cord, sună la 911.

Ce va verifica medicul

Medicul dumneavoastră vă va întreba ce ați simțit, vă va oferi un examen fizic și vă poate atinge sau asculta burta. Veți răspunde la întrebări despre ceea ce mâncați. Aduceți orice note pe care le-ați păstrat cu privire la ceea ce mâncați și beți și când aveți dureri. Dacă aveți alte simptome, cum ar fi scăderea în greutate sau diaree, este posibil să aveți nevoie de mai multe teste.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel