Tulburări hipertensive în timpul sarcinii, afecțiuni mintale la bebeluși

Bebeluș
Cercetătorii au descoperit că tulburările hipertensive din timpul sarcinii pot duce la condiții adverse de sănătate mintală la copii.

O cercetare finlandeză publicată în Hypertension, revista Asociației Americane a Inimii, susține existența unei asocieri între tulburările hipertensive din timpul sarcinii și sănătatea mintală a bebelușului în copilărie. Studiul are la bază o analiză pe 4.743 de perechi mamă-copil.

Prin tulburări de sarcină hipertensivă se înțelege hipertensiunea arterială cronică (hipertensiunea arterială), hipertensiunea gestațională, preeclampsia și eclampsia. Preeclampsia este o complicație obișnuită a sarcinii, caracterizată adesea prin hipertensiune arterială și proteine în urină, ceea ce indică deteriorarea altor organe, inclusiv ficatul și rinichii. Eclampsia este o complicație severă a preeclampsiei în care tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii duce la convulsii, se explică pe medicalxpress.

Cercetătorii au descoperit un risc cu 66% mai mare de tulburări mentale în rândul copiilor ale căror mame aveau preeclampsie și un risc de două ori mai mare de probleme mintale din copilărie în rândul copiilor ale căror mame aveau preeclampsie severă. "În timp ce studiile anterioare au arătat efecte semnificative ale preeclampsiei asupra ADHD, tulburării din spectrul autismului și schizofreniei la urmași, un aspect inedit al descoperirilor noastre a fost că efectele predispuse ale preeclampsiei materne se extind la orice tulburare psihică din copilărie", a spus Marius Lahti-Pulkkinen, unul dintre cercetătorii seniori ai studiului, doctorand la Universitatea din Helsinki din Helsinki, Finlanda.

Cercetătorii au remarcat că o combinație a tulburărilor hipertensive materne, a excesului de greutate/obezității și tulburărilor de diabet în sarcină crește incidența cumulativă a tulburărilor mintale din copilărie, de la 6,6% în rândul descendenților mamelor fără niciuna dintre aceste afecțiuni, până la 22,2% la descendenții expuși la toate aceste trei condiții materne adverse. "Concluziile subliniază necesitatea intervențiilor preventive și a tratamentelor pentru tulburările hipertensive la mame, deoarece astfel de intervenții au potențialul de a beneficia atât de bunăstarea mamei în așteptare, cât și de urmașii ei", adaugă cercetătorii.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel