Tulpina din California de coronavirus, „scenariu de coșmar”. STUDIU

Coronavirus. Foto: Pixabay
Noua tulpină mutantă de coronavirus, identificată în California, pare a fi mai transmisibilă și crește riscul pacienților de internare în unitatea de terapie intensivă și de deces, potrivit unui studiu de laborator. 

Noua tulpină mutantă de coronavirus descoperită în California, posibil mai contagioasă, apărută la jumătatea anului trecut și devenită dominantă, explică creșterea semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19 și al deceselor asociate acestei boli în acest stat al SUA, arată un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea California din San Francisco (University of California San Francisco – UCSF).

Grupul de mutații care caracterizează această variantă, denumită B.1.427/B.1.429, justifică includerea ei în rândul „variantelor preocupante”, la fel ca variantele detectate în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, potrivit autorilor studiului.

Locuitorii Californiei, ca de altfel cei de pe tot cuprinsul SUA, sunt îngrijorați în special de răspândirea variantei britanice, dar varianta californiană ar putea deveni până la sfârșitul lunii martie responsabilă pentru circa 90% dintre noile cazuri de COVID-19 în acest stat american - față de circa 50% în prezent, conform eșantioanelor supuse analizelor genetice -, estimează cercetătorul care a condus echipa ce a efectuat studiul, Charles Chiu.

Scenariu de coșmar

Mai mult, avertizează acesta, circulația concomitentă a acestor două variante creează riscul unui „scenariu de coșmar”, acela în care două virusuri se întâlnesc într-o singură persoană, fac schimb de mutații și creează astfel o tulpină încă și mai periculoasă a coronavirusului SARS-CoV-2.

Genomul variantei B.1.427/B.1.429 cuprinde trei mutații care privesc proteina Spike (S), folosită de virus pentru a pătrunde în celulele umane. Una dintre aceste mutații, denumită L452R, afectează așa-numitul „domeniu de legare a receptorului”, ajutând virusul să se lege mai ferm pentru a ataca celulele. Această adaptare nu a fost observată la variante ale coronavirusului care au provocat îngrijorare în alte locuri.

În studiul de laborator, varianta californiană s-a dovedit de asemenea mai rezistentă față de anticorpii generați de vaccinurile anti-COVID-19 sau de o infecție anterioară. În comparație cu variantele existente, în cazul acesteia diminuarea protecției este „moderată, dar semnificativă”, potrivit autorilor.

Posibil mai virulentă

În plus, observațiile echipei conduse de acesta indică o posibilă virulență crescută a acestei variante. Dintr-un eșantion de 324 de pacienți COVID-19 spitalizați, în cazul procentului de 21% dintre ei care erau infectați cu varianta B.1.427/B.1.429 a fost observat un risc crescut de ajunge la ATI și o probabilitate de 11 ori mai mare de deces.

Totuși, Charles Chiu menționează că acest risc crescut de deces ar putea să nu fie neapărat un indiciu că varianta din California este mai letală, fiind posibil să fie doar un efect al saturării sistemului sanitar din cauza creșterii numărului de infectări și spitalizări, caz în care ar fi vorba despre o creștere indirectă a mortalității în urma împingerii resurselor sistemului sanitar la limită.

Datele acestui studiu sunt în prezent evaluate de autoritățile sanitare din San Francisco, în timp ce continuă cercetările. Dar noile indicii conform cărora varianta din California este mai contagioasă și diminuează eficacitatea vaccinurilor deja create sunt motive suficiente pentru a depune eforturi antiepidemice sporite, precum limitarea activităților publice și intensificarea vaccinării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel