Uleiul de lavanda, periculos la copii. Câteva produse comune provoacă dereglări hormonale

Uleiul de lavandă produce dereglări hormonale la copii
Uleiul de lavandă ar putea provoca dereglări hormonale la copii. Un studiu a analizat cazuri de copii care au prezentat dezvoltarea prematură a sânilor și toți au fost expuși produselor pe bază de lavandă. 

Uleiul de lavandă găsit în săpunuri, șampon, difuzoare sau detergent pentru rufe poate determina băieții și fetele tinere să li se dezvolte sânii înainte de pubertate, potrivit unui studiu.

Cercetătorii au studiat patru copii - unul mai mic de trei ani - care au avut o creștere anormală a sânilor și au descoperit că foloseau deseori produse de lavandă.

Un copil a mers la doctor după ce un an a stat lângă biroul profesorului său, unde pe tot parcursul zilei se elibera din difuzor uleiul de lavandă.

Toate simptomele lor au dispărut când au încetat să fie expuși la ulei, care este cunoscut pentru că are un efect calmant.

Alte teste în laborator au sugerat că uleiul perturbă substanțele chimice din organism, favorizând mai mult hormonul feminin estrogen și blocând testosteronul.

Uleiul de lavandă este un ulei esențial derivat din planta de lavandă și este utilizat de milioane în produse precum creme pentru piele, pastile și pentru a parfuma casele.

Cercetătorii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), o filială a guvernului SUA, au scris raportul. Ei au analizat cazurile a patru copii care au sub vârsta de șapte ani, ded la Nicklaus Children's Hospital și CHOC’s Clinics Children, Miami.

Părinții ar trebui să știe despre efectul lavandei asupra copiilor

Autorul principal J. Tyler Ramsey a spus: „Publicul ar trebui să fie la curent cu aceste constatări și să ia în considerare toate probele, înainte de a decide când să folosească uleiuri esențiale. Se pare că uleiurile esențiale au potențialul de a provoca o creștere prematură a sânilor la fete și băieți.”

Campbell, care este student la medicină, a adăugat: „Așadar, este mai bine să renunțați la utilizarea lor la copii”.

Dezvoltarea sânilor este definită drept prematură înainte de vârsta de opt ani, fără alte semne de pubertate, cum ar fi părul pubian.

Ginecomastia (creșterea âțesutului mamar la bărbați) este o afecțiune obișnuită a dezvoltării țesutului mamar la bărbați, dar este rar ca aceasta să apară înainte de pubertate, au spus cercetătorii.

Când a fost întrebată, familia a dezvăluit că în cazul copiilor cu creștere prematură a sânilor au fost folosit produse pe bază de lavandă încă de când erau mici.

Primul pacient, o fetiță de șapte ani, fusese frecvent expus la astfel de produse încă de la o vârstă fragedă. Avea țesut mamar pe partea stângă, măsurând 4cm cu 3cm în diametru.

Cea mai tânără pacientă, o fetiță de aproape patru ani, fusese scăldată în lavanda și în mușețel calmant pentru bebeluși. Țesutul ei mamar, pe partea dreaptă, măsura 3cm cu 3cm în diametru și 1,2 cm în înălțime.

O fată în vârstă de șapte ani a inhalat aburii din difuzorul de ulei de lavandă al profesorului ei, difuzor care a funcționat toată ziua. Un an mai târziu, a fost dusă la medic cu o dezvoltare anormală a sânilor, care a fost evaluată drept „2” pe o scară de 5 puncte.

Un băiat în vârstă de aproape 12 ani a remarcat că avea sânii măriți de la vârsta de patru ani și a fost expus la produse pe bază de lavandă de când era copil.

Autorii au spus că a dezvoltat sânii măsurând 4cm pe 4cm în diametru și 3cm în înălțime.

În majoritatea cazurilor, examenul fizic al medicilor a fost suficient pentru a măsura țesutul. Pentru vârsta de trei ani, o ecografie a confirmat creșterea din canalele mamare - spre deosebire de țesutul adipos.

La toți pacienții cu țesut mamar crescut înainte de vreme, acesta a dispărut după trei, până la șase luni de la îndepărtarea produselor din uleiul de lavandă din mediul lor.

Cercetătorii au testat apoi efectele a opt componente ale lavandei și a altor uleiuri esențiale asupra unei varietăți de celule umane într-un vas petri.

Nivelurile de diverși hormoni, inclusiv estrogenul - hormonul principal feminin responsabil pentru dezvoltarea sexuală - au fost măsurate pe o perioadă de timp.

Ei au stabilit că anumite componente ale uleiurilor esențiale imită estrogenul și blochează testosteronul - numite efecte „anti-androgenice”.

Blocarea testosteronului nu este legată direct de creșterea sânilor, dar hormonul ar inhiba în mod normal dezvoltarea sânilor, a spus echipa.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel