Uleiurile de semințe care scad colesterolul rău LDL

Uleiurile din semințe sunt mult mai bune decât mult-lăudatul ulei de măsline atunci când vrei să-ți scazi colesterolul rău LDL, o arată o meta-analiză care a revizuit studiile publicate până acum. Iată exact care uleiuri de semințe au acest efect: 

Folosind o tehnică statistică numita meta-analiză de rețea, cercetătorii au combinat rezultatele a zeci de studii realizate pe uleiuri alimentare pentru a le identifica pe cele cu cel mai bun efect asupra colesterolului rău LDL și a altor lipidelor din sânge.

Dacă vreți să scăpați colesterolul cu densitate scăzută a lipoproteinelor, numit LDL sau, colocvial, colesterolul rău, studiile sunt clare privind un singur lucru: trebuie să schimbați grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate.

Dar „ce ar trebui să folosiți la masă?", este o întrebare la care găsești mai greu răspuns. Multe dintre studiile care stabilesc că grăsimile mono- și polinesaturate sunt mai bune pentru lipidele din sânge decât grăsimile saturate au analizat o singură fel de ulei, la un moment dat, ceea ce poate face greu de aflat care din multitudinea de uleiuri vegetale ar fi cel mai benefic.

Lukas Schwingshackl, cercetător la Institutul German de Nutriție Umană, face parte din valul de oameni de știință care folosesc instrumente statistice sofisticate pentru a reduce incertitudinea cu privire la ceea ce ne poate spune muntele de date din literatura nutrițională.

55 de studii analizate

Într-o lucrare publicată luna aceasta în Journal of Lipid Research, Schwingshackl și colegii săi au folosit o tehnică emergentă numită meta-analiză de rețea pentru a extrage esențialul din studiile privind efectul diferitelor uleiuri dietetice asupra lipidelor din sânge publicate. Cercetatorii au descoperit ca uleiurile de semințe au fost cea mai bună alegere pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească nivelul de colesterol.

Cercetătorii au analizat 55 de studii, realizate începând din anii '80, care au evaluat efectele consumului aceleiași cantități de calorii din două sau mai multe uleiuri diferite asupra lipidelor din sângeele participanților. Pentru a fi inclus în analiză, un studiu trebuia să fie comparat efectul a două sau mai multe uleiuri sau grăsimi (dintr-o listă cu 13) asupra LDL-ului pacienților sau a altor lipide din sânge cum ar fi colesterolul total, colesterolul HDL sau trigliceridele, timp de cel puțin trei săptămani.

Să presupunem că untul și uleiul de floarea-soarelui ar fi fost testate contra uleiului de măsline. Abordările statistice ale meta-analizei de rețea au permis echipei să deducă o comparație cantitativă între unt și uleiul de floarea soarelui, chiar dacă cele două n-au fost „confruntate" niciodată în decursul studiului.

Conform sciencedaily.com, Schwingshackl a explicat că „frumusețea acestei metode este că puteți compara simultan multe intervenții diferite ... și, în cele din urmă, obțineți un clasament. Puteți spune că acesta este cel mai bun ulei pentru acest rezultat specific".

În acest mega-studiu, clasamentul final a indicat că, așa cum probabil vă spune medicul dumneavoastră de ani de zile, grăsimile solide cum ar fi untul și margarina sunt cea mai rea alegere dacă vrei să scazi colesterolul rău LDL. Cele mai bune alternative sunt uleiurile din semințe!"

Care sunt cele mai bune uleiuri

Uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță, uleiul de șofran și uleiul de semințe de in s-au dovedit a fi cele mai bune", a arătat Schwingshackl.

„Unele persoane din țările mediteraneene probabil nu sunt atât de fericite cu acest rezultat, deoarece ar prefera să vadă uleiul de măsline în top. Dar nu este cazul".

Există câteva precizări importante ale cercetării. Pentru început, ea a măsurat doar lipidele din sânge. „Acest lucru nu este un rezultat clinic solid", a spus Schwingshackl.

Colesterolul rău „LDL este un factor de risc cauzal pentru boala coronariană, dar nu este o boală coronariană", arată cercetătorul. Cu toate acestea, a spus el, ar putea fi dificil să se efectueze un studiu care să compare aceste rezultate clinice - pentru că cineva ar trebui să găseasca participanții la studiu care doresc să mănânce doar un singur tip de grăsime ani de zile!

Meta-analiza, însă, nu a putut spune care dintre uleiurile de seințe este cel mai bun, ci doar că ele scad colesterolul rău LDL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel