Un al doilea pacient cu HIV, posibil vindecat

HIV
În urmă cu 12 ani, un pacient german era aparent vindecat de HIV. Acum, medicii din Regatul Unit cred că au duplicat în cele din urmă acel succes, de această dată la un englez în vârstă de 40 de ani.  

Adam Castillejo era cunoscut până de curând doar ca „pacientul londonez". Acum, după ce a supraviețuit unor ani de tratamente sfâșietoare, spune că se vede un „ambasador al speranței" pentru ceilalți, notează Medicalxpress. 

Deși medicii săi descriu în mod public cazul lui ca fiind o remisie pe termen lung, experții au numit-o un remediu pentru virusul cauzator de SIDA, potrivit unui raport din The New York Times.

„Acest lucru va inspira oamenii că vindecarea nu este un vis", a spus dr. Annemarie Wensing, virolog la Centrul Medical Universitar Utrecht din Olanda. "Este accesibil", a spus ea pentru Times. Wensing este, de asemenea, co-lider al unui grup de oameni de știință care studiază transplanturile de celule stem pentru a trata HIV.

La fel ca Timothy Ray Brown, predecesorul său, Castillejo a primit tratament pentru un cancer de sânge (Castillejo avea limfomul Hodgkin; Brown avea leucemie). Ambele au fost transplantate cu măduvă osoasă concepută pentru a bate cancerul, nu HIV.

În ambele cazuri, transplantul critic a fost de la un donator cu o mutație a proteinei CCR5. The Times a explicat că HIV folosește proteina pentru a intra în anumite celule imune, dar nu se poate opri la versiunea mutată. Cu alte cuvinte, donatorul era rezistent la HIV.

Transplantul lui Castillejo a fost în mai 2016. El a fost în afara tratamentului cu medicamente anti-HIV din septembrie 2017. El și Brown sunt singurii pacienți cunoscuți că au rămas fără HIV mai mult de un an după renunțarea la medicamente.

Să fii vindecat atât de cancer cât și de HIV a fost „suprarealist", a spus Castillejo pentru ziar. "Nu m-am gândit niciodată că va exista un remediu în timpul vieții mele."

Detaliile despre noul caz, publicat și în revista Nature, au fost programate pentru prezentare la Conferința din această săptămână despre retrovirusuri și infecții oportuniste, din Seattle.

Brown, al cărui caz a fost făcut cunpscut în 2007, are acum 52 de ani și locuiește în Palm Springs, Calif. El era mult mai bolnav după procedurile care i-au fost efectuate decât Castillejo și aproape a murit.

Unul dintre medicii din U.K., Dr. Ravindra Gupta de la University College London, a numit noul caz schimbător de jocuri. "Toată lumea credea după pacientul din Berlin că aproape trebuie să moară pentru a vindeca HIV, dar acum putem privi altfel", a spus Gupta pentru Times.

Transplanturile sunt periculoase și s-ar putea să nu fie un tratament realist în acest moment. Dar specialiștii spun că noua „vindecare" poate deschide calea către abordări corelate, dar mai practice, de modificare a celulelor imune.

Nu există garanții că remisia lui Castillejo va persista, dar Gupta a spus că indicațiile sunt bune, deoarece există atât de multe asemănări cu recuperarea lui Brown.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel