Un condiment indian ar putea avea proprietăți antivirale. Cum acționează

Curcumina, un compus natural găsit în turmeric, ar putea ajuta la eliminarea anumitor virusuri, sugerează un nou studiu. 

Potrivit unui studiu publicat în Journal of General Virology, curcumina poate preveni virusul transmisibil al gastroenteritei (TGEV) - un coronavirus alfa-grup care infectează porcii - prin celulele infectante. La doze mai mari, s-a constatat că acest compus poate ucide particule de virus.

 

Infecția cu TGEV determină o boală numită gastroenterită, transmisibilă la purcei, care se caracterizează prin diaree, deshidratare severă și moarte. TGEV este extrem de infecțioasă și este poate fi fatală la purceii mai mici de două săptămâni, reprezentând astfel o amenințare majoră pentru industria porcină globală. În prezent, nu există tratamente aprobate pentru alfa-coronavirusuri și, deși există un vaccin pentru TGEV, acesta nu este eficient în prevenirea răspândirii virusului.


Pentru a determina potențialele proprietăți antivirale ale curcuminei, echipa de cercetare a tratat celule experimentale cu diferite concentrații ale compusului, înainte de a încerca să le infecteze cu TGEV. Au descoperit că o concentrație mai mare de curcumină a redus numărul de particule de virus din cultura celulară.

Potrivit studiului, curcumina afectează TGEV într-o serie de moduri: prin uciderea directă a virusului înainte ca acesta să poată infecta celula, prin integrarea cu plicul viral pentru „inactivarea” virusului și prin modificarea metabolismului celulelor pentru a preveni infecțiile virale."Curcumina are un efect inhibitor semnificativ asupra etapei de adsorbție TGEV și un anumit efect direct de inactivare, ceea ce sugerează că acest compus  are un potențial mare în prevenirea infecției cu TGEV", a spus dr. Lilan Xie, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Bioinginerie Wuhan.

S-a dovedit că curcumina inhibă replicarea unor tipuri de virus, inclusiv virusul dengue, hepatita B și virusul Zika. De asemenea, sa descoperit că acest compus are o serie de efecte biologice semnificative, inclusiv activități antitumorale, antiinflamatorii și antibacteriene. Curcumina a fost aleasă pentru această cercetare datorită faptului că are reacții adverse scăzute. "Există mari dificultăți în prevenirea și controlul bolilor virale, mai ales atunci când nu există vaccinuri eficiente. Medicina tradițională chineză și ingredientele sale active sunt biblioteci de screening ideale pentru medicamentele antivirale datorită avantajelor lor, cum ar fi achiziția convenabilă și efecte secundare scăzute ", au explicat autorii studiului. 

 

 

Studiul integral, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel